Manis culionensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Manis culionensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Панголіноподібні (Pholidota)
Родина: Панголінові (Manidae)
Рід: Панголін (Manis)
Підрід: Paramanis
Вид:
M. culionensis
Біноміальна назва
Manis culionensis
(de Elera, 1915)
Мапа поширення виду

Manis culionensis (панґолін філіппінський[1]) — вид панголінів, ендемік Філіппін.

Раніше часто вважався підвидом Manis javanica. Самостійність виду була підтримана Файлером (Feiler A., 1998), а згодом підкріплена вивченням дискретних морфологічних ознак (Gaubert, P. and Antunes, A. 2005)[2]. Відрізняється меншою лускою, більшою відносною довжиною хвоста й деякими ознаками кісток черепу[2].

Живе на острові Палаван і кількох сусідніх островах. Трапляється в низинних первинних і вторинних лісах, мозаїках луків і вторинної деревної рослинності, мозаїці із земель сільськогосподарського призначення і чагарникових районів поруч із вторинними лісами. Як і інші панґоліни, харчується термітами і мурахами[3].

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вид перебуває під загрозою вимирання: його чисельність зменшується через полювання та вирубку лісів. Знищують панголінів заради м'яса, а також з метою отримання шкіри і луски, які використовуються для лікування астми. Вид описується місцевими жителями як досить поширений, але такий, що знаходиться під помірним тиском полювання. У провінції Палаван знаходиться під повним захистом.[3]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Станіславівський Натураліст. Архів оригіналу за 5 грудня 2013. Процитовано 5 липня 2011. 
  2. а б Gaubert, P. and Antunes, A. (2005). Assessing the taxonomic status of the Palawan pangolin Manis culionensis (Pholidota) using discrete morphological characters. Journal of Mammalogy. 86 (6): 1068–1074. doi:10.1644/1545-1542(2005)86[1068:ATTSOT]2.0.CO;2. 
  3. а б Manis culionensis: інформація на сайті МСОП (англ.) 28.07.2017