Харза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Харза
Період існування: пліоценнаш час
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Мустелові (Mustelidae)
Підродина: Guloninae
Рід: Куниця (Martes)
Вид:
Харза (M. flavigula)
Біноміальна назва
Martes flavigula

Харза (Martes flavigula) — вид ссавців роду куниця (Martes) з родини мустелових (Mustelidae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Видове означення походить від лат. flavus — «жовтий, золотистий», лат. gula — «горло».

Зовнішність[ред. | ред. код]

Голова і тіло довжиною від 450 до 650 мм, хвіст довжиною 370–450 мм, а вага від 2 до 3 кг. Шерсть коротка, рідка і груба. Існує багато варіацій в кольорі, але в основному верхня частина голови і шиї, хвіст, нижня частина кінцівок, а також задня частина спини від темно-коричневого до чорного кольору. Решта тіла блідо-коричнева, за винятком яскраво-жовтого клаптя від підборіддя до грудей. Самиці мають чотири молочні залози.

Природне середовище[ред. | ред. код]

Країни поширення: Бангладеш, Бутан, Бруней-Даруссалам, Камбоджа, Китай, Індія, Індонезія (Ява, Калімантан, Суматра), Республіка Корея, Корейська Народно-Демократична Республіка, Лаос, Малайзія (півострівна частина Малайзії, Сабах, Саравак), М'янма, Непал, Пакистан, Росія, Тайвань, Таїланд, В'єтнам. Висотний діапазон: від рівня моря до 3000 м.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Зазвичай зустрічається в лісах. Піднімається і маневрує на деревах з великою спритністю, але часто спускається на землю, щоб полювати. Активність в першу чергу денна, хоча полює й уночі, коли місяць у повні. Поживою є гризуни, пискуха, яйця, жаби, комахи, мед і фрукти. У північних частинах ареалу М. flavigula явно полює в основному на кабаргу (Moschus) та інших молодих копитних. Часто полюють парами або сімейними групами, і мабуть створені пари тримаються протягом життя.

Пологи відбуваються в квітні. Число дитинчат, як правило, два або три, максимум п'ять. Максимальна відома тривалість життя становить близько 14 років.

Джерела[ред. | ред. код]