Медіашлюз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Медіашлюз (англ. Media gateway, також MGW[1] або MG[2]) — пристрій чи сервіс (шлюз), який перетворює формат медіаданих, що використовується в мережі одного типу, у формат, необхідний в мережі іншого типу[3] (наприклад, як PSTN, SS7, мобільних мереж 2G, 2.5G і 3G або міні-АТС).

Медіашлюзи дозволяють реалізувати обмін мультимедіа між мобільними мережами з використанням багатьох транспортних протоколів, таких як ATM та Internet Protocol.

Через те, що шлюз з'єднує різні типи мереж, однією з його основних функцій є перетворення між різними технологіями передачі даних і їх кодування. Функції потокового мовлення, такі як тлум луни, DTMF, тощо, також наявні в медіашлюзі.

Медіашлюзи часто контролюються окремим Media Gateway Controller, які забезпечують функціональність управління викликами і сигналізацією.

Зв'язок між шлюзами і контролерами обслуговуваня викликів (Call Agents) досягається за допомогою таких протоколів як MGCP, Megaco (H.248) або SIP.

Сучасні медіашлюзи, що використовуються у поєднанні із SIP, часто є самостійними одиницями з вбудованими системами управління викликами і сигналізацією. Це дозволяє використання шлюзів як незалежних SIP-точок.

Медіашлюзи для VoIP перетворюють голос TDM у протокол, придатний для потокового мовлення (наприклад, RTP), або також протокол сигналізації для системи VoIP.

Медіашлюзи мобільного доступу з'єднують мережі PLMN із з мережами мобільного зв'язку. Стандартами 3GPP визначені CS-MGW і IMS-MGW для публічних мобільних мереж, що базуються на технологіях UTRAN і GERAN.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Magnus Fyrö. Media gateway for mobile networks / Kai Heikkinen, Lars-Göran Petersen, and Patrik Wiss // Ericsson Review. — Håkan Eriksson, 2000. — Вип. No. 4. Архівовано з джерела 2 січня 2013. Процитовано 26 грудня 2011.(англ.)
  2. «Terminology». ст. 2. секція 1.2. RFC 2719.
  3. Наказ Міністерства транспорту та зв’язку України 20.08.2010 № 607 [Технічні вимоги до маршрутизації трафіку в телефонній мережі загального користування України]. Український державний центр радіочастот. 20 серпня 2010. Архів оригіналу за 12.07.2013. Процитовано 26 грудня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Толюпа С. В. Питання впровадження інтелектуальних мереж на телекомунікаційному ринку України / Отрох С.І., Рудик Л.В. // Наукові записки УНДІЗ. — ДП Український науково-дослідний інститут зв'язку, 2007. — Вип. № 2.