Medium Dependent Interface

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтерфе́йс, зале́жний від середо́вища передава́ння (англ. Medium Dependent Interface) або MDI — порт Ethernet абонентського пристрою (наприклад, мережевих карт ПК). Дозволяє таким пристроям, як мережеві концентратори або комутатори підключатися до інших концентраторів без використання перехресного кабелю або нуль модему. MDI зазвичай називають портом пристрою більш високого рівня (uplink). MDI трохи відрізняється підключенням контактів від своєї варіації MDI-X. Контакти 1 і 2 використовуються для передачі (Tx) інформації (сигналів), 3 та 6 — для приймання (Rx).

MDIX[ред. | ред. код]

Ethernet MDI -> MDIX

MDIX (MDI-X — Medium Dependent Interface with Crossover — інтерфейс, залежний від середовища передачі з перехресним з'єднанням) — Ethernet-інтерфейс RJ45, використовуваний в мережевих комутаторах і хабах. Його головна відмінність від MDI, що використовується для кінцевих пристроїв, порядок виводів на RJ45. Контакти 1 і 2 використовуються для приймання (Rx) інформації (сигналів), 3 та 6 — для передачі (Tx). Для з'єднання MDI-MDIX застосовують прямий патч-корд витої пари, а для з'єднань MDI-MDI і MDIX-MDIX — перехресний.

Auto-MDI (X)[ред. | ред. код]

Підтримка Auto-MDI (X) означає, що інтерфейс може працювати з будь-яким кабелем, звичайним або перехресним. Достатньо, щоб Auto-MDI (X) підтримував тільки один інтерфейс з двох. Є частиною стандарту 1000Base-T (Gigabit Ethernet) і вище, крім того, підтримується багатьма 100- і 1000-Мбітними комутаторами і маршрутизаторами, може підтримуватися і мережевими картами на 100 і на 1000 Мбіт/с.

Приклади[ред. | ред. код]

Щоб з'єднати один концентратор з MDI-портом з MDIX-портом комп'ютера або іншого концентратора використовується звичайний кабель. Однак, щоб з'єднати MDI-порт з MDI-портом іншого пристрою потрібен перехресний кабель (так само як і для з'єднання двох MDIX-портів).

Див. також[ред. | ред. код]