Meriones tamariscinus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meriones tamariscinus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Murinae
Рід: Meriones
Meriones tamariscinus
(Pallas, 1773)
Посилання
Вікісховище: Meriones tamariscinus
Віківиди: Meriones tamariscinus
EOL: 1179764
ITIS: 632986
МСОП: 13169
NCBI: 504099

Meriones tamariscinus (Меріонес тамариксовий) — вид родини мишеві (Muridae).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голова-крупу в середньому 15-18 см, довжина хвоста близько 15 см. Забарвлення спини варіює від жовтого до піщаного або сірого, в деяких випадках може бути темно-коричневим, низ білий або блідий. Волосся на спині з чорними кінчиками, надаючи бокам тіла світлішого зовнішнього вигляду. Хвістове волосся стає довгим і густим до кінчика.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Китай, Казахстан, Киргизстан, Монголія, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Мешкає в чагарникових заростях заплав та лісосмугах, також оазах і чагарникових напівпустелях з деяким трав'яним покривом. У деяких частинах північно-західного діапазону, вид розширює свій ареал і зайнявши нові землі, які з'явилися з висиханням Каспійського моря, проте в регіоні Аральського моря ареал виду залишився колишнім, незважаючи на наявність нових земель.

Звички[ред. | ред. код]

Живе в сімейних групах, іноді утворюючи невеликі колонії без соціальної структури. Крім насіння, значна частина раціону складається з вегетативних частин рослин. Репродукція починається в лютому-березні (західна частини діапазону) або в березні-квітні (східні частини діапазону) і триває близько шести місяців. Інтенсивність розмноження зменшується в спекотні місяці. Самиці, які перезимували зазвичай дають до трьох приплодів на рік, молоді самиці зазвичай починають відтворення в червні. Виводок розміром близько 4-5 дитинчат.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Ніякі серйозні загрози для цього виду не відомі. Цей вид зустрічається в деяких охоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]