Карликові райки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Microhylidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карликові райки
Dyscophus antongilii
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Карликові райки (Microhylidae)
Günther, 1858
Поширення карликових райок
Поширення карликових райок
Посилання
Вікісховище: Microhylidae
Віківиди: Microhylidae
EOL: 7504
ITIS: 173465
NCBI: 8427
Fossilworks: 37474

Карликові райки (Microhylidae) — родина земноводних підряду Neobatrachia ряду Безхвості. Має 11 підродин, 69 родів, 523 вида. Інша назва «вузькороті райки».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 1,5 до 10,5 см. Вони набагато менші за представників райкових, тому отримали свою назву. Мають непропорційно маленькі розміри голови і рота. Кінцівки досить короткі, у більшості видів відсутній плавальна перетинка й присоски.

Забарвлені дуже різноманітно, деякі види досить непоказні, інші мають у забарвленні яскраві червоні та помаранчеві кольори, що перемежовуються з більш темними, що надає забарвленню контрастність і виразність.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Серед карликових райок зустрічаються наземні і деревні форми. Деякі види пристосувалися до дуже посушливих умов, здатні зариватися у землю за допомогою задніх кінцівок. Живляться переважно дрібними комахами.

У шлюбний період самці видають гучні крики. У період розмноження більшість видів прив'язані до води, але деякі настільки пристосувалися до посушливих умов, що відкладають яйця в нори гризунів і порожнини між листям рослин. Личинкова стадія у цих видів проходить в яйці.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені досить широко: у Північній і Південній Америці, західній, східній та південній Африці, від Індії до Північної Австралії.

Підродини та роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]