Windows 2000

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Microsoft Windows 2000)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Windows 2000
Робочий стіл Windows 2000.
Розробник Microsoft
Родина ОС Windows NT
Робочий стан Не актуальний
Вихідна модель закрита
Останній випуск Пакет оновлення 4 / Вересень 2005 року
Тип ядра Гібридне
Ліцензія Microsoft EULA
[1]
Статус підтримки
  • Основна підтримка закінчилася 30 червня 2005 року.
  • Розширена підтримка закінчилася 13 липня 2010 року.[1].

Windows 2000 (також має назву Win2k, W2k) — це операційна система сімейства Windows NT корпорації Майкрософт, яка призначена для роботи на комп'ютерах з 32-бітними процесорами.

Перша бета-версія була випущена 27 вересня 1997 року. Мала кодове ім'я Windows NT 5.0, а потім отримала назву Windows 2000. Microsoft закінчила основну підтримку Windows 2000 30 червня 2005 року і закінчила розширену підтримку 13 липня 2010 року.

Ця ОС випускалася у чотирьох виданнях: Professional, Server, Advanced Server, DataCenter Server. Мала 4 пакети оновлення.

Деякими з найістотніших поліпшень в Windows 2000 в порівнянні з Windows NT 4.0 є:

  • Підтримка служби каталогів Active Directory. Серверна частина Active Directory поставляється з виданнями Server, Advanced Server і Datacenter Server, тоді як повну підтримку служби на стороні клієнта здійснює видання Professional.
  • Служби IIS версії 5.0. В порівнянні з IIS 4.0 ця версія включає, окрім іншого, версію 3.0 систем вебсервера-програмування ASP.
  • Файлова система NTFS версії 3.0 (також звана NTFS 5.0 за внутрішньою версією Windows 2000 — NT 5.0). У цій версії NTFS вперше з'явилася підтримка квот, тобто обмежень на максимальний розмір файлів, що зберігаються, для кожного користувача.
  • Оновлений призначений для користувача інтерфейс, що містить Active Desktop на основі Internet Explorer версії 5 і подібний, таким чином, інтерфейсу Windows 98.
  • Мовна інтеграція: попередні версії Windows випускалися в трьох варіантах — для європейських мов (однобайтні символи, лист лише зліва направо), для далекосхідних мов (багатобайтові символи) і для близькосхідних мов (лист справа наліво з контекстними варіантами букв). Windows 2000 об'єднує ці можливості; всі її локалізовані версії зроблені на єдиній основі.

Безпека[ред. | ред. код]

Windows 2000 є захищенішою системою в порівнянні з сімейством 9x. Попри появу сучасніших ОС, Windows 2000 деякий час надалі залишався досить потужною і досконалою системою. Випуск критично важливих оновлень безпеки даної системи корпорація Microsoft продовжувала до 2011 р. За відсутності оновлень, небезпеку для системи являють мережеві черв'яки, що використовують уразливість в сервісі RPC (Віддалений виклик процедур). Експлуатуючи цю уразливість мережевий хробак заражає систему без участі користувача, пошти й так далі — просто досить того, що комп'ютер з цією системою підключений до локальної мережі із зараженими комп'ютерами або Інтернет. Подібну проблему безпеки має і Windows XP (у тому числі й з SP1), проте в XP, починаючи з SP2 ця уразливість закрита, а з виходом SP3 закриті й інші (хай і не такі масштабні) уразливості, що зробило систему надійнішою, а Windows 2000 (навіть з останнім SP), хоча і не отримає нових сервіс-паків, але випуск «хотфіксів» дозволить підтримувати безпеку системи на вельми високому рівні. Нова уразливість в RPC була виявлена наприкінці 2008 року й отримала позначення Ms08-067, якій вразливі всі системи від 2000 до Vista SP1 і XP SP3. Ця уразливість так само дозволяє заразити комп'ютер, просто відправивши йому мережею певний пакет даних. Проте Windows 2000 (як, втім і XP) виявилися цього разу менш захищені, оскільки для експлуатації уразливості в Windows 2000 зловмисникові не потрібно проходити авторизацію, тоді як у Vista неавторизований віддалений користувач не зможе скористатися уразливістю. Таким чином, у Windows 2000 з останнім сервісом-паком вже є дві наднебезпечні уразливості, в XP SP2\SP3 — одна, у Vista SP1 — одна і вона не настільки небезпечна, крім того, в майбутньому Vista отримає, на відміну від попередніх систем, сервіс-пак. Проте, оскільки Microsoft випускає патчі для даної операційної системи, уразливість Ms08-067 в Windows 2000 так само була закрита відповідним патчем. Таким чином, Windows 2000 зі встановленими SP і всіма патчами від Microsoft, не вразлива і цій новій уразливості.

Системні вимоги[ред. | ред. код]

Системні вимоги Windows 2000 залежать від її модифікації - Professional, Server або Advanced Server. Перша модифікація підтримує 2 процесори, друга - 4, третя - 8. Максимальний обсяг оперативної пам'яті - 4 Гб (в Advanced Server - 8 Гб). Мінімум - 32 Мб, але цього дуже мало, оскільки комфортна робота починається зі 128 Мб ОЗП. А при 256 Мб ця ОС буде працювати швидше за будь-яку Windows 9x. Мінімальний необхідний процесор - 133 МГц, але рекомендується процесор класу Pentium III або IV. Всі модифікації вимагають на жорсткому диску близько 1 Гб вільного місця.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Microsoft Product Lifecycle for Windows 2000 family. Архів оригіналу за 7 квітня 2013. Процитовано 3 липня 2011.