Кораловий аспід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Micrurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кораловий аспід
Техаський кораловий аспід
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Аспідові (Elapidae)
Підродина: Аспідові (Elapinae)
Рід: Кораловий аспід (Micrurus)
Wagler, 1824
Синоніми
Leptomicrurus
Посилання
Вікісховище: Micrurus
Віківиди: Micrurus
EOL: 19248
ITIS: 174353
NCBI: 8634
Fossilworks: 64904

Коралові аспіди (Micrurus) — рід отруйних змій з родини аспідів (Elapidae). Включає 82 види.

Мають яскраве забарвлення з характерними чорними, червоними і жовтими (або білими) кільцями, розмір і порядок чергування яких помітно відрізняються у різних видів. Живиться дрібними ящірками, різними земноводними та великими комахами.

Опис[ред. | ред. код]

Поширені в Північній і Південній Америці, більшість видів живуть від Мексики до Уругваю. Довжина тіла від 50 см у кобрового (Micrurus лобової?) і звичайного коралового аспида (Micrurus corallinus) до 1,5 м у гігантського коралового аспида (Micrurus spixii), що живе в басейні Амазонки. На півночі ареалу (США, штати Індіана і Кентуккі) мешкають арлекінові коралові аспіди (Micrurus Фульвій?) (довжина до 1 м). Укуси цих великих видів становлять загрозу для життя людини. Частка смертельних випадків після укусу арлекінового гаспида дуже велика, без надання допомоги можна загинути протягом 20-24 годин.

Голова в представників роду кораловий зміїна маленька і притуплена. Валькувате тіло закінчується коротким хвостом. У водоплавних видів кінчик хвоста плоский, що дозволяє його використовувати у воді як ласту. Рот невеликий і слабо розтягується, отруйні ікла дуже маленькі.

Мімікрія[ред. | ред. код]

Існує кілька неотруйних видів, які імітують фарбування коралових змій, зокрема: молочна змія (Lampropeltis triangulum) і поперечносмугаста королівська змія (Lampropeltis elapsoides). У Північній Америці порядок проходження кілець може допомогти відрізнити неотруйний вид від отруйних коралових змій. Є навіть приказка: «Червоний з жовтим убивають, червоний з чорним не чіпають» (англ. red on yellow, kill a fellow; red on black venom at lack). Проте з упевненістю це правило можна застосовувати тільки щодо коралових аспидів, які живуть у південних і східних регіонах США: Micrurus fulvius, Micrurus tener і Micruroides euryxantus. Коралові аспіди в інших частинах світу можуть мати істотно відмінні забарвлення — червоні кільця можуть поєднуватись з чорними, можуть бути присутніми тільки рожеві і блакитні кільця, або кілець може не бути взагалі.

Поведінка[ред. | ред. код]

Коралових змій досить складно знайти і спіймати, більшість свого часу вони перебувають закопаними у землю або схованими в опалому листі у вологих тропічних лісах, з'являючись на поверхні тільки в дощ або протягом сезону розмноження. Деякі види, наприклад Micrurus surinamensis практично постійно живуть у воді, в місцях, де присутня щільна рослинність.

Як і всі змії підряду змій, коралові аспіди для укусу використовують два невеликі зуби на верхній щелепі. На відміну від гадюк, які втягують ікла і після атаки відразу відпускають жертву, коралові аспіди при укусі намагаються триматися зубами, щоб отрута швидше подіяла.

На коралових змій припадає менше 1% від усіх зміїних укусів у США, оскільки представники цього роду не агресивні і не схильні до нападу. Більшість їхніх укусів відбувається при випадковому контакті, наприклад під час садівництва.

Види[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]