Mitsubishi X-2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mitsubishi ATD-X)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mitsubishi X-2
Mitsubishi X-2
Призначення: Стелс-літак, експериментальний винищувач, демонстратор технологій 
Перший політ: 22 квітня 2016 року[1] 
Статус програми: завершений 
Історія виробництва
Розробник: Японія Японія TRDI
Японія Японія Mitsubishi Heavy Industries 
Первинний експлуатант: Повітряні Сили Самооборони Японії 
Характеристики
Розміри
Маса
Силова установка
Озброєння

Міцубісі X-2 Сінсін (яп. 心神, «душа»; раніше ATD-X) — експериментальний японський винищувач, виготовлений за технологією «стелс», який розробляється в Технічному проектно-конструкторському інституті (TRDI) японського міністерства оборони. Основним контрактором по роботі над літаком є компанія Mitsubishi Heavy Industries. Абревіатура ATD-X означає Advanced Technology Demonstrator — X — Демонстратор передової технології X.

У 2005 році планер ATD-X був перевірений на радіолокаційну помітність, у 2006 році почалися випробування дистанційно керованого зменшеного прототипу в масштабі 1:5[2]. У 2007 році, після відмови США продати Японії винищувач п'ятого покоління F-22, уряд Японії ухвалив рішення про будівництво повнорозмірних льотних примірників ATD-X[3]. Прототип ATD-X був офіційно представлений 29 січня 2016 року. Перший політ літака очікувався наступного місяця[4][5]; на демонстрації прототипу він носив офіційне військове позначення X-2[6]. Літак широко відомий в Японії як Сінсін (яп. 心神, що означає «розум» або «душа».)[7][8][9] хоча сама назва є ранньою кодовою назвою в Силах самооборони Японії і офіційно не використовується[10][11][12]. Перший політ літака відбувся 22 квітня 2016 року[1]. На ATD-X припадає приблизно третину людино-годин, які Японія витрачає на розробку військових літаків[13].

Успіх цього тестового прототипу при розробці призвів до запуску програми винищувачів шостого покоління Mitsubishi F-X[en].

Призначення[ред. | ред. код]

ATD-X є експериментальним проектом високоманевреного літака малої помітності (з технологією stealth), що втілює в собі ряд сучасних технологій, які в подальшому можуть бути використані при розробці інших винищувачів. В рамках даного проекту також ведуться роботи з відпрацювання та підтвердження експлуатаційної ефективності різних систем при різних умовах польоту ", — повідомили в міністерстві.

Планується використовувати цей літак в рамках вивчення та оптимізації систем протиповітряної оборони для боротьби з винищувачами малої помітності, які можуть бути використані сусідніми країнами надалі.

«Літак буде розроблений і виготовлений з метою проведення льотних випробувань і відпрацювання застосовуваних технологій для забезпечення надманевреності і зниженої помітності, які є ключовими в даному проекті», — повідомили в міністерстві[14].

Конструкція[ред. | ред. код]

За розміром ATD-X близький до Saab Gripen, а за формою — до F-22 Raptor[2]. Розміри і кут нахилу вертикального оперення і форма напливу і повітрозабірників ідентичні використовуваним на американському винищувачі п'ятого покоління.

Літак побудований із застосуванням стелс-технологій та використовує композиційні матеріали. Згідно зі словами представника міноборони Японії, ефективна площа розсіювання у ATD-X більше, ніж у комахи, але менше, ніж у птиці середніх розмірів[15].

Двигуни[ред. | ред. код]

Винищувач буде мати два турбореактивних двигуна і зможе розвивати надзвукову швидкість без використання форсажу. На перші льотні екземпляри поставлять іноземні двигуни — або General Electric F404 (використовуються на F/A-18), або Snecma M88-2 (Dassault Rafale), або Volvo Aero RM12 (Gripen). Очікується, що остаточна версія літака буде використовувати японські двигуни IHI XF5-1 з керованим вектором тяги, поки що знаходяться на стадії розробки[16].

Згідно з вимогами, реактивні двигуни повинні мати тягу в 44-89 кілоньютони в без форсажному режимі. Силові установки планується доопрацювати для установки на них системи всеракурсного управління вектором тяги, який, до слова, планується реалізувати не за допомогою рухомого сопла, а за допомогою трьох широких пластин. Така технологія була вперше реалізована в США в 1990 році на літаку Rockwell-MBB X-31.

Постачанням двох турбореактивних двоконтурних двигунів XF5-1 з тягою в 15 тисяч кілограмів-сили кожен, займається компанія Ishikawajima-Harima Heavy Industries. Але фахівці компанії не змогли підготувати перший повністю робочий двигун на випробування[17]. Через це Японія перенесла перший політ свого новітнього літака п'ятого покоління на кінець 2015 року.

Радар[ред. | ред. код]

ATD-X буде використовувати РЛС АФАР, розроблена Mitsubishi Electronics. Стверджується, що ця РЛС порівнянна з новітньою американською AN/APG-81 (встановлюється на F-35), може динамічно перемикатися між діапазонами частот C і Ku і має вбудовані можливості радіоелектронної боротьби[18].

Крім планів встановити на Shinshin новий багаторежимний радар з активною фазованою антенною решіткою широкого спектра, планується застосувати і ряд інших сучасних технологій. В першу чергу — це:

  • системи радіоелектронної протидії;
  • апаратура радіоелектронної боротьби,
  • єдина система обміну інформацією.

Деякі японські ЗМІ в 2009—2010 роках повідомляли, що на новому літаку, можливо, буде використовуватися і мікрохвильова зброя.

Озброєння[ред. | ред. код]

Враховуючи експериментальну спрямованість проекту, літак не буде оснащуватися сучасним обладнанням та озброєнням.

«Це буде не винищувач, а експериментальний літак, призначений для проведення програми льотних випробувань», — пояснили у відомстві.

Проте науково-технічний заділ, отриманий у рамках програми ATD-X, надалі може бути використаний при створенні вітчизняного винищувача зі зниженою помітністю для Японських ВПС Сил Самооборони.

Стелс технологія[ред. | ред. код]

Як очікується, в Shinshin буде використано декілька технологій малопомітності, включаючи розсіювальну геометричну форму, радіопоглинальні матеріали й широке застосування композитів. У перспективному винищувачі буде реалізована технологія оптико-волоконної системи дистанційного управління з багаторазовим дублюванням каналів обміну даними. Таке рішення дозволить зберегти управління літаком у разі пошкодження однієї з підсистем, а також в умовах радіоелектронного придушення.

Особливості конструктивного виконання[ред. | ред. код]

У середині 2000-х років повідомлялося, що в ATD-X планується реалізувати технологію самовідновлення управління польотом (SRFCC, Self Repairing Flight Control Capability). Це означає, що бортовий комп'ютер винищувача буде автоматично визначати отримані пошкодження і перенастроювати роботу системи управління польотом за рахунок включення в ланцюг резервних справних підсистем.

Крім того, передбачається, що комп'ютер також буде визначати ступінь ушкодження різних елементів конструкції літака — елерони, керма висоти, керма напряму, поверхня крил — і коригувати роботу цілих елементів, щоб практично повністю відновити керованість винищувачем. Інші подробиці про технологію SRFCC поки невідомі. Також невідомо, яким саме чином вона буде реалізована.

Стадія розробки[ред. | ред. код]

Японія продемонструвала перший повнорозмірний макет ATD-X на салоні Japan Aerospace 2008. Багато хто тоді дійшов до думки, що незважаючи на величезні витрати і високі ризики, що виникають при реалізації даного проекту, Токіо не відмовиться від нього, оскільки це є спробою отримати доступ до винищувачу Lockheed Martin F-22 Raptor, який Вашингтон відмовляється продавати своєму тихоокеанському союзнику.

Випробування першого прототипу ATD-X заплановані на 2015 рік. Коли планується прийняти новий літак на озброєння, Есіокі не уточнив. За оцінкою західних експертів, у разі, якщо Японія не відмовиться від реалізації програми Shinshin, новий літак зможе надійти до війська в 2018—2020 році.

Таким чином, вирішивши серйозно взятися за реалізацію програми Shinshin, Японія фактично включилася в гонку авіаційних озброєнь в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Виробник передасть літак інституту Міністерства оборони (Technical Research and Development Institute) у фінансовому році, який завершиться 31 березня 2017 року. Як очікується, новий китайський винищувач J-20 буде прийнятий на озброєння не раніше 2018 року (за оцінкою розвідки США, не раніше 2020 року), а південнокорейський літак KAI KF-X покоління «4++» з технологією малопомітності — після 2020 року.

Mitsubishi Heavy Industries 28 березня 2012 приступила до збірки першого льотного прототипу винищувача п'ятого покоління ATD, відомого також як ATD-X Shinshin. Будівництво прототипу ведеться за контрактом з міністерством оборони Японії. Літак буде використовуватися для відпрацювання технологій, включаючи малопомітність і надманевреність, які в перспективі будуть використовуватися на інших японських винищувачах.

Дотепер MHI створила два статичних прототипи літака, на яких відпрацьовувалася компонування і розміщення обладнання. Як очікується, льотний прототип ATD-X підніметься в повітря у 2015, а закінчення розробки літака заплановано на 2017 р.[19] Перш, ніж літак підніметься в повітря, MHI проведе його структурні випробування, включаючи перевірки на міцність силових елементів конструкції[20].

Наприкінці листопада 2017 року АЗТЛ оголосило, що випробування X-2 будуть завершені в березні 2018 року. На момент подання звіту X-2 здійснив 34 бойових вильоти із початкових 50 запланованих польотів[21].

До липня 2018 року Японія зібрала достатньо інформації з льотних випробувань для визначення, і вирішила, що їй потрібно буде залучити на борт міжнародних партнерів для завершення цього проекту. Відповіли кілька компаній. Як повідомляється, Lockheed Martin пропонує оновлену версію F-22 Raptor. Британська BAE Systems також розпочала переговори, про які поки що мало що повідомляється. Третім у конкурсі був Northrop Grumman, і є припущення, що він запропонує Японії модернізовану версію YF-23[22].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Japan's Stealth Jet Makes First Flight as Abe Boosts Defense (англ.). Bloomberg.com. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 14 березня 2018.
  2. а б Mitsubishi ATD-X Shinshin (Japan) (англійською) . Jane's. Архів com / articles / Janes-All-the-Worlds-Aircraft / Mitsubishi-ATD-X-Shinshin-Japan.html оригіналу за 25 липня 2013. Процитовано 2 травня 2010.
  3. [http:// www.defenceaviation.com/2008/02/japan-cuts-back-funds-for-atd-x-steath-demonstrator.html Japan cuts back funds for ATD-X steath demonstrator] (англійською) . Defence Aviation. 10 лютого 2008. Процитовано 6 лютого 2010.
  4. Waldron, Greg (29 січня 2016). ATD-X to spur Japan's advanced fighter research. Flightglobal. Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 29 січня 2016.
  5. Japan Unveils New 5th Generation Stealth Fighter Jet [Архівовано 2 лютого 2020 у Wayback Machine.]. Accessed 30 January 2016.
  6. Japan unveils the X-2, country’s first stealth fighter jet. Asia Times. 28 січня 2016. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 30 січня 2016.
  7. «国産ステルス機2月離陸 独創究めた「消える機体」» [Архівовано 1 грудня 2017 у Wayback Machine.] (in Japanese). The Nikkei. 8 February 2016
  8. «日本心神 横山大観» [Архівовано 1 грудня 2017 у Wayback Machine.] (in Japanese). Cultural Heritage Online, National Institute of Informatics (NII). Retrieved 22 November 2017.
  9. Takahashi, Kosuke (20 квітня 2014). 平成のゼロ戦、「心神」が年内初飛行へ [The first flight of the "Shinshin", a Zero fighter of the Heisei era, by the end of this year]. Toyo Keizai (яп.). Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.
  10. Gifu Test Center, Acquisition, Technology and Logistics Agency (ATLA). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 13 квітня 2022.
  11. Press Release, Mitsubishi Heavy Industries. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 13 квітня 2022.
  12. Lockheed & Mitsubishi's F-2 Fighter may be replaced with ATD-X. Архів оригіналу за 21 травня 2018. Процитовано 13 квітня 2022.
  13. ? channel = defense & id = news/awst/2010/01/11/AW_01_11_2010_p23-194867.xml & headline = Fighter% 20Industry% 20In% 20Japan% 20Risks% 20Shrinkage Fighter Industry In Japan Risks Shrinkage (англійською) . Aviation Week. 17 Січень 2010. Процитовано 6 лютого 2010.[недоступне посилання з червня 2019]
  14. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 вересня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  15. [http:// www.youtube.com/watch?v=g94C5CNIPOQ Запис японської телевізійної передачі про ATD-X]. Процитовано 6 лютого 2010.
  16. Francis, Leithen (27 квітня 2010). Japan seeks foreign engines for stealth fighter prototypes (англійською) . Flight Global. Архів оригіналу за 17 квітня 2012. Процитовано 3 травня 2010.
  17. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 8 січня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  18. Japanese Military Technology Advances (англійською) . Strategy Center. 6 грудня 2007. Архів оригіналу за 17 квітня 2012. Процитовано 6 лютого 2010.
  19. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 23 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  20. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 29 березня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  21. Waldron, Greg (29 листопада 2017). Tokyo to conclude X-2 programme in March 2018. Flight Global. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 9 травня 2020.
  22. Mizokami, Kyle «Now Northrup Grumman Wants to Build Japan's New Fighter Jet» [Архівовано 15 серпня 2018 у Wayback Machine.] Popular Mechanics, 10 July 2018. Retrieved 15 August 2018.

Посилання[ред. | ред. код]