Morane-Saulnier

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Morane-Saulnier
Тип аерокосмічне підприємство і бізнес
Галузь авіаційна промисловість
Наступник(и)
(спадкоємці)
Socatad
Засновано 1911
Закриття (ліквідація) 1966
Штаб-квартира Париж
Власник(и) Sud Aviation
Холдингова компанія Sud Aviation і Potez
CMNS: Morane-Saulnier у Вікісховищі
Логотип фірми
Morane-Saulnier G

Моран-Сольньє (фр. Morane-Saulnier) — французька авіабудівна компанія, заснована 1911 року, наразі припинила свою діяльність.

Історія[ред. | ред. код]

Була заснована під назвою Société Anonyme des Aéroplanes Morane-Saulnier 10 жовтня 1911 року в Пюто, поблизу Парижа, братами Леоном та Робером Мораном, а також їхнім другом Раймоном Сольньє.

З 1914 року Робер Сольньє першим у військовому авіабудуванні встановлює на декількох літаках моделі Morane-Saulnier G синхронізований кулемет 7,9 мм фірми Hotchkiss. Починаючи з 1914 року почалося серійне виробництво цього літака під назвою Morane-Saulnier N.

З Morane-Saulnier пов'язана професійна біографія відомого французького пілота Ролана Гарроса, який літав на деяких літаках Morane-Saulnier як льотчик-випробувач.

За час існування фірми Morane-Saulnier нею були розроблені приблизно 140 різних авіаційних проектів, і серед них — винищувач MS.406, що був випущений у кількості 1081 екземпляр і був найпоширенішим літаком у французьких ВПС аж до поразки та окупації німецькими військами Франції 1940 року.

Під час Другої світової війни фірма працювала на окупаційну владу, серед іншого виготовляючи літаки Fieseler Fi 156.

Morane-Saulnier розробляла моделі літаків туристичного типу, зокрема літак MS.880 Rallye, прототип якого вперше піднявся в повітря 10 червня 1959 року.

1963 року фірму Morane-Saulnier було придбано компанією Потез і перейменовано на Société d 'exploitation établissements Morane-Saulnier.

У травні 1965 року, після націоналізації авіаційної промисловості у Франції, з її назви остаточно зникла згадка про Morane-Saulnier, і фірма стала називатися Socata. Останнім часом використовуються лише літаки типів Morane-Saulnier M.S.880 Rallye та Morane-Saulnier M.S.890 Rallye, найвідоміші моделі фірми Morane-Saulnier в післявоєнні роки.

Список літаків Моран-Сольньє[ред. | ред. код]

Morane-Saulnier AI
Morane-Saulnier MS.341
Morane-Saulnier MS.733
Morane-Saulnier Rallye
Morane-Saulnier MS-760 Paris
Morane-Saulnier MS.406

Література[ред. | ред. код]

  • Marcel Brindejonc des Moulinais, Les Aéroplanes Morane-Saulnier. Préface de Raymond Saulnier et Léon Morane, Paris: Librairie aéronautique, 1913
  • Pierre Gaillard, Les Avions français de 1965—1990, Paris, éditions EPA, 1991
  • Philippe de Segovia; Alexandre Paringaux, 90 ans de succès: de Morane-Saulnier à EADS SOCATA, Paris : Éd. du Zéphyr, 2001
  • Alain Pelletier, French fighters of World War II in action, Carrollton: Squadron/Signal Publications, 2002.
  • Jim Winchester, Aircraft of World War II, San Diego, CA: Thunder Bay Press, 2004.

Посилання[ред. | ред. код]