Мормопсові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mormoopidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mormoopidae
Час існування: Плейстоцен — дотепер
Mormoops blainvillii, рисунок Ернста Геккеля (1904)
Mormoops blainvillii, рисунок Ернста Геккеля (1904)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Підряд: Кажани (Microchiroptera)
Надродина: Noctilionoidea
Родина: Mormoopidae
Saussure, 1860
Роди

Mormoops
Pteronotus

Посилання
Вікісховище: Mormoopidae
Віківиди: Mormoopidae
EOL: 7643
ITIS: 180048
NCBI: 59445
Fossilworks: 66293

Mormoopidae — невелика родина кажанів, близька до листоносих (Phyllostomidae). Включає 3 роди і приблизно 10 видів. У викопному стані відомі з плейстоцену Північної Америки і Антильських островів.

Опис[ред. | ред. код]

Розміри дрібні і середні: довжина тіла — 50–80 мм, маса — 7,5–20 г. Хвіст є, приблизно 1/3 довжини тіла, приблизно на половину довжини виступає з міжстегнової перетинки. Крила порівняно довгі і широкі. У роді Pteronotus крилові перетинки зростаються на спині, створюючи враження, що звірятко згори голе. На кінчику морди навколо ніздрів є маленький носовий листок, складна шкіряста лопать розвивається на нижній губі і підборідді. Вушні раковини невеликі, із загостреними вершинами. Козелок розвинений, своєрідної форми, з додатковою шкірястою лопаттю, спрямованою під прямим кутом до самого козелка. Череп з відігнутим догори ростральним відділом. Зубів 34.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширені від південного заходу США і Каліфорнійської затоки через усю Центральну Америку (включаючи Антильські острови) до північного Перу і центральної Бразилії. Населяють різноманітні ландшафти, від вологих тропічних лісів до напівпустель.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть великими колоніями в печерах. Утворюють великі колонії, до 500 000 особин. У одній з печер Мексики знайдено ціле кладовище цих кажанів; тисячі звіряток, мабуть, стали жертвами епізоотії сказу. Живляться виключно комахами, яких ловлять в повітрі. Розмноження сезонне, один раз на рік. Самиці приносять по одному дитинчаті.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина складається з двох родів і близько 13 видів. Родина MORMOOPIDAE

Посилання[ред. | ред. код]