Мухоловка (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Muscicapa)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка
Мухоловка сіра
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Підродина: Muscicapinae
Рід: Мухоловка (Muscicapa)
Brisson, 1760
Види
Посилання
Вікісховище: Category:Muscicapa
Віківиди: Muscicapa
ITIS: 178664
NCBI: 69507
Fossilworks: 133791

Мухоло́вка[1] (Muscicapa) — рід горобцеподібних птахів родини Мухоловкових (Muscicapidae). Типовий вид — мухоловка сіра.

Опис[ред. | ред. код]

Середніх та невеликих розмірів мухоловки. Дзьоб, на відміну від представників родів Ficedula та Cyanoptila найкраще пристосований для відлову комах у польоті. Його форма та довжина мінливі, проте у більшості видів він значною мірою сплющений та дуже широкий біля основи. Біля основи наддзьобка в кутках роту добре розвинені щетинки. Хвіст порівняно короткий або помірної довжини, у багатьох видів з неглибокою виїмкою на вершині. Ноги відносно слабкі. Цівка коротка і частіше за все тонка. Самець і самка забарвлені однаково. Забарвлення оперення не яскраве. Верхня частина тіла різних відтінків бурого, коричневого і сірого кольорів, іноді із домішками оливкового і рудого. Оперення низу світле, частіше за все білувате. У деяких видів на пір'ях верхньої частини голови і нижньої частини тіла наявна чітка або розмита поздовжня строкатість. Молоді птахи в гніздовому вбранні мають на пір'ях плямистий або лускатий малюнок.

Населяють різноманітні типи хвойних, мішаних хвойно-листяних і головним чином листяних лісів на рівнинах, у передгір'ї і горах, савани, зарості кущів, сади, парки. Деякі види можуть гніздитись в населених пунктах і навіть у відкритих ландшафтах.

Види, поширені в Палеарктиці та Індо-Малайській області перелітні і частково перелітні та зимують Південній і Південно-Східній Азії і Африці. Інші представники роду ведуть осілий спосіб життя.

На відміну від представників родів Ficedula та Cyanoptila пісня самців менш мелодійна і у більшості видів доволі примітивна.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Гнізда будують на гілках дерев і кущів, у розгалуженнях стовбурів, на пеньках, в напівдуплах, розщілинах, різноманітних нішах (у тому числі скельних виходів), у старих гніздах інших видів і на будівлях людини. Висота розташування гнізд від поверхні землі сильно варіює.

У кладці зазвичай 3-6 яєць. Тривалість інкубації 11-15 днів. Пташенята знаходяться в гнізді близько 2 тижнів та залишають його з недорозвиненими стерновими і маховими перами.

Живляться головним чином комахами різних груп, рідше павукоподібними, дрібними молюскам та іншими безхребетними, а також соковитими плодами деяких рослин. Для більшості видів основним способом полювання є підкараулювання літаючих комах з певної присади (найчастіше гілки дерева) з послідуючою їх ловлею у повітрі на льоту в стрімкому кидку.[2]

Види[ред. | ред. код]

Виділяють двадцять шість видів:[3]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Пекло А.М. Мухоловки фауны СССР. — Киев : Наукова думка, 1987. — 201 с.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 31 травня 2022.
  4. Muscicapa tyrrhenica у базі Avibase.
  5. Muscicapa sodhii у базі Avibase.
  6. Muscicapa williamsoni у базі Avibase.
  7. Muscicapa itombwensis у базі Avibase.

Джерела[ред. | ред. код]

  • del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew & Sargatal, Jordi (eds.) (2006): Handbook of Birds of the World (Vol. 11: Old World Flycatchers to Old World Warblers). Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-96553-06-X (Vol.11: 2006)
  • Perrins, Christopher (ed.) (2004): The New Encyclopedia of Birds. Oxford University Press, Oxford. ISBN 0-19-852506-0
  • Sinclair, Ian; Ryan, Pete; Christy, Patrice & Hockey, Phil (2003): Birds of Africa: a complete illustrated field guide to the birds of the Sahara. Struik, Cape Town. ISBN 1-86872-857-9