Потрійна туманність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з NGC 6514)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потрійна туманність
Емісійна туманність
Область H II
Відбивна туманність та темна туманність
Потрійна туманність, фото камери Wide-Field Imager, підключеної до телескопа MPG/ESO в обсерваторії ESO La Silla на півночі Чилі
Дані спостережень: епоха J2000.0
Пряме піднесення 18г 02.3х 00с
Схилення -23° 02′ 00″
Відстань 2000—9000 св. р.
Видима зоряна
величина
(V)
8-9
Видимі виміри (V) ~28′
Сузір'я Стрілець
Позначення

M20, Мессьє 20, NGC 6514,
Sharpless 30, RCW 147, Gum 76,

OCL 23, ESO 521-N*13, LBN 27
Відкривач Мессьє Шарль
Дата відкриття 5 червня 1764
Див. також: Списки туманностей

Потрійна туманність (Мессьє 20, NGC 6514, трироздільна туманність, англ. Trifid Nebula) — борозенчаста емісійна туманність в сузір'ї Стрільця. Назва туманності запропонована Вільямом Гершелем і означає «розділена на три пелюстки».

Відкрита Шарлем Мессьє 5 червня 1764. Точна відстань до неї невідома, за різними оцінками може становити від 2 до 9 тис. світлових років[1]. Ширина — близько 50 світлових років. Представлена одразу трьома основними типами туманностей — емісійною (рожевий колір), відбиваючою (блакитний колір) і поглинальною (чорний колір). Темні волокна пилу, які оздоблюють потрійну туманність, сформувалися в атмосферах холодних зірок-гігантів.

Природа туманності[ред. | ред. код]

Туманність є молодою областю зореутворення в молекулярній CO-хмарі. Власне туманність є областю H II іонізованого водню, яка утворилася навколо зірки HD 164492A спектрального класу O7, флуоресценція іонізованого водню обумовлює рожевувате світіння південної частини туманності. Радіус цієї області туманності становить ~ 2 пк, і вік 3-4 × 10 5 років (оцінка в залежності від розміру та віку областей H II). На спектр іонізованого водню накладається суцільний спектр центральної зірки, відбитий пилом: концентрація пилу росте в південно-західному напрямку, де фронт іонізації — межа області HII змикається з масивною (більше 1300 сонячних мас) молекулярною хмарою[2]. Спостереження в інфрачервоному діапазоні цієї хмари показали наявність у ньому конденсацій (TC2, TC3 і TC4) протозіркового типу з масами до 90 сонячних (TC3)[2].

Північна частина туманності є відбиваючою туманністю, тобто її блакитне випромінювання обумовлене розсіюванням випромінювання зовнішніх по відношенню до неї зірок на її пилових компонентах, зірки — джерела «підсвічування» в наш час (2013) не встановлені.

Спостереження[ред. | ред. код]

Потрійна туманність у сузір'ї Стрільця

Це одна із найцікавіших туманностей літнього південного неба для аматорських спостережень у телескоп середньої та великої апертури (від 150 мм). Якщо в польовий бінокль трохи північніше «Лагуни» її видно тільки як непоказну плямочку, то у великий аматорський телескоп на хорошому безмісячному небі цю туманність можна розглядати нескінченно. Поступово очі адаптуються і вихоплюють все нові і нові подробиці.

Спочатку звертає на себе увагу пара зірок прямо в центрі яскравої частини туманності. Потім стає видно, що туманність ніби розірвана темним провалом на двоє. Потім стає видно темну перетинку над головним розривом, темна лінія набуває Т-подібної форми і стає зрозуміло, звідки пішла назва туманності. При уважному вивченні і якщо пощастить з місцем спостереження, можна побачити, що насправді темні лінії ділять тіло туманності на чотири частини, а на північний схід від головної туманності розташувалася ще одна, але менш яскрава.

Дуже допомагає в спостереженнях Потрійної туманності «діпскай»-фільтр (UHC, O III ), він надає зображенню туманності більшого контрасту і візуально збільшує її розміри. Щоправда, разом з фоном і зірками він гасить і сусідню відбиваючу туманність.

Сусіди по небу з каталогу Мессьє[ред. | ред. код]

  • M21 — (трохи на північ) невелике розсіяне скупчення;
  • M8 — (трохи на південь) велика туманність «Лагуна», вона більш яскрава, але має не такий контрастний малюнок;
  • M28 і M22 — два кулястих скупчення на схід;
  • M24 — (на північ) фрагмент Чумацького Шляху;
  • M6 і M7 — (на південний захід) пара багатих розсіяних скупчень у Скорпіоні.

Послідовність спостереження в «Марафоні Мессьє»[ред. | ред. код]

М25М8М20М21М7

Зображення[ред. | ред. код]

У літературі[ред. | ред. код]

  • Туманність під ім'ям Тріфід згадана в романі Сергія Сухінова «Лицар ордену Ллорнів» (2001), написаної за мотивами творів Е. Гамільтона. У ній розташована прихована пиловим потоком «Райдужна зірка», світло якої дарує людям безсмертя. Планета вівтар цієї зірки — батьківщина рас Других, Третіх і Четвертих людей.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hester, Paul Scowen, Karl Stapelfeldt, John Krist. HST WFPC2 Observations of EGGs and YSO Jets in the Trifid Nebula, Summer 1999 meeting of the American Astronomical Society in Chicago, Illinois. Архів оригіналу за 5 лютого 2006. Процитовано 30 березня 2011.
  2. а б Bertrand Lefloch, José Cernicharo. Pre-Orion Cores in the Trifid Nebula, The Astrophysical Journal, 545:340-352, 2000 December 10.[недоступне посилання]

Зовнішні посилання[ред. код]



Координати: Карта зоряного неба 18г 02м 23с, −23° 01′ 48″