NOνA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

NOνA (NuMI Off-Axis νe Appearance) — експеримент, що передбачає на меті вивчення властивостей нейтрино, зокрема їх маси і здатності осциллювати з одного типу (аромату) в інший. Передбачає співробітництво понад 180 вчених з 26 закладів[1].

NOνA буде використовувати існуючий потік «Нейтрино в головному інжекторі» (NuMI[en]) у Фермілаб (англ. Fermi National Accelerator Laboratory), і який виробляє нейтрино для експерименту MINOS[en], що розташовується на центральній лінії нейтринного потоку; детектор NOνA буде розташований дещо збоку від центральної лінії. Його не осьове положення створює потужний потік нейтрино з піком на енергії 2 ГеВ, на якій, як очікується, нейтринні осциляції матимуть максимум. На осі пік енергії потоку становитиме 7 ГеВ.

Проект NOνA буде застосовувати два детектори: один розташовується за 810 кілометрів від Фермілабу на американо-канадському кордоні, на півночі Міннесоти; інший розташовується у Фермілабі під землею, у тунелі NuMI. Далекий детектор буде 15,6 метрів у ширину, 15,6 метрів у висоту і 75 метрів у довжину. Він важитиме 15 тисяч тонн. Ближчий детектор буде значно менший: 2,9 м х 4,2 м х 14,3 м і вагою 222 тонни.

Детектори споруджені з полівінілхлоридних блоків. Полівінілхлоридні модулі вкриті діоксидом титану для збільшення відбивної здатності. 32 секційні модулі утворюються з'єднанням двох 16 секційних модулів разом. Кожна секція має внутрішній розмір 3,8 см поперек напрямку пучка і 5,9 см уздовж напрямку пучка. Кожна комірка заповнена рідким сцинтилятором, світло від сцинтиляторних спалахів збирається особливим оптоволокном. Волокна проникають в кожну секцію з обох боків і пов'язують її з одним пікселем фотоелектронного помножувача. NOνA буде збирати в середньому 28 фотоелектронів на кожен мюон, що перевищує поріг фотоелектронного помножувача в 15 фотоелектронів.

Організації-учасники експерименту NOνA:

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NOνA webpage: The NOνA Collaboration [Архівовано 6 лютого 2013 у Wayback Machine.], retrieved 2011 Jan 27