Nageia nagi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Nageia nagi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Подокарпові (Podocarpaceae)
Рід: Nageia
Вид:
N. nagi
Біноміальна назва
Nageia nagi
(Thunb.) Kuntze 1891

Nageia nagi — вид хвойних рослин родини подокарпових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Китай (Фуцзянь, Гуандун, Гуансі, Хайнань, Хунань, Цзянсі, Сичуань, Чжецзян); Японія (Хонсю, Кюсю, Нансей-шото, Сікоку); Тайвань, провінція Китаю. Зустрічається в змішаних мезофільних вічнозелених лісах і змішаних мезофільних листяних лісах на пагорбах і невисоких горах приблизно від 200 м до 1200 м над рівнем моря. У вічнозелених дібровах це одне з кількох тіньовитривалих хвойних, які можуть там жити.

Опис[ред. | ред. код]

Вічнозелене дерево 20–30 м заввишки і 80 см діаметром, з прямим стовбуром. Кора коричнево-фіолетова. Гілки сіро-коричневі і циліндричні. Листя прості, супротивні, від ланцетних довгасто-еліптичних до ланцетно-яйцеподібних, 4–6 см завдовжки і 1–4 см завширшки, гострі на кінці; темно-зелений і глянсеві зверху, знизу більш бліді. Чоловічі шишки зібрані в кластерах по 3–5, сережкоподібні, ніжка довжиною близько 2 см, приквітки трикутні. Насіння кулясте, 10–15 мм в ширину, хутро насіння блакитно-зелене, м'ясисте, вкрите білим нальотом, темно-фіолетове, при дозріванні, без м'ясистих судин.

Використання[ред. | ред. код]

Є цінним дерево деревини, але його найчастіше використовують як побутове дерево в Китаї і Японії, де саджають в садах, парках, святилищах, і навіть як вуличне дерево. Вид також популярний, як дерево для вирощування бонсай. Його набагато рідше саджають в Європі, США і Новій Зеландії, де він майже обмежується ботанічними колекціями.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид широко поширений. На Тайвані, S.Y. Lu (1996) оцінив вид, як такий, що перебуває під загрозою зникнення (CR). Площа низинних вічнозелених лісів знижується, цілі рослини також викопують для торгівлі. Вид записаний в Національних парках Кентінг і Янміншань на Тайвані й імовірно, проживає в інших охоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]