Нана Мускурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Nana Mouskouri)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нана Мускурі
Νάνα Μούσχουρη
Зображення
Зображення
Нана Мускурі, 3 червня 1966 року
Основна інформація
Повне ім'я Іоанна Мускурі
Дата народження 13 жовтня 1934(1934-10-13) (89 років)
Місце народження Ханья, Греція
Роки активності 1958—2008,
2011—дотепер
Громадянство Греція Греція
Професія співачка
Освіта Афінська консерваторія
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d][1]
Жанр джаз, фольк, поп-музика
Заклад ЮНІСЕФ
Лейбл Fontana Records, Mercury Records, Universal Music, PolyGram
Нагороди
www.nanamouskouri.net
CMNS: Файли у Вікісховищі

На́на Муску́рі (грец. Νάνα Μούσχουρη, нар. 13 жовтня 1934, Ханья, Греція) — грецька співачка.

Вона записала пісні багатьма мовами, зокрема грецькою, французькою, англійською, німецькою, голландською, італійською, португальською, іспанською, івритом, валлійською, китайською, корсиканською і турецькою.

Біографія[ред. | ред. код]

З 12 років брала уроки у професійних вчителів вокалу. Кумирами Нани були з дитинства Френк Сінатра, Елла Фіцджеральд, Біллі Голідей, Едіт Піаф. 1959 року вступила до Афінської консерваторії, де впродовж 8 років навчалася оперного співу. Проте через захоплення джазом викладачі змусили Нану покинути консерваторію.

1957 року записала перші кілька пісень, а наступного року познайомилася із відомим грецьким композитором Маносом Хатзідакісом, який запропонував Нані співпрацю. Після перемоги у Грецькому музичному фестивалі Нані Мускурі стала надзвичайно популярною у Греції.

У 1961 році співачка записала звукову доріжку до німецького документального фільму про Грецію. Пісня «Білі троянди з Афін» (нім. Weiße Rosen aus Athen) завоювала німецький музичний ринок, тільки у Німеччині було продано мільйон копій. У 1962 Нана Мускурі познайомилася з американським продюсером Квінсі Джонсом, який випустив альбом The Girl from Greece Sings, із яким співачка гастролювала по США, та виступила у Нью-Йорку.

1963 року Нана Мускурі покинула Грецію і переїхала на постійне місце проживання до Парижа. У тому ж році з'явилася на конкурсі Євробачення від Люксембургу і виконала пісню «За допомогою молитви » (фр. À force de prier). Пісня стала світовим хітом. У 1965 році вона записала англійськомовний альбом, продюсером якого був Гаррі Белафонте, з яким співачка гастролювала у 1966 році. Її наступний альбом був французьким Le Jour où la Colombe і приніс Нані Мускурі статус суперзірки у Франції в 1967 році. У 1968 на британському телебаченні виходила розважальна телепрограма «Нана та гості».

Нана Мускурі попрощалась зі сценою 24 липня 2008, влаштувавши грандіозний концерт в Одеоні Ірода Аттика в Афінах[2].

У 1990-х роках Нані Мускурі займалася активною громадською діяльністю. Зокрема стала послом доброї волі ЮНІСЕФ. Мускурі влаштовувала численні концерти на користь ЮНІСЕФ, зокрема спеціальний концерт у Кенії і в Гватемалі як частину ініціативи приватного сектору збирання коштів[3].

У 199499 роках Нана Мускурі була депутатом Європарламенту від Греції.

Коли на початку 2010 року рідна Греція опинилася у затяжній кризі, (економічній стан був на межі дефолту і країну охопили масштабні акції протестів проти згортання соціальних програм), 75-річна артистка зі світовим ім'ям оголосила, що віддає державі свою пенсію, яку заробила як депутат Європарламенту (за даними BBC, йдеться про суму в 25 тисяч євро щороку). У листі до Міністерства фінансів Греції Нана Мускурі написала, що вважає такий крок своїм обов'язком щодо батьківщини, яка потрапила у скрутне фінансове становище, а до співвітчизників співачка звернулася із закликом надати посильну допомогу державі, нагадавши, що Греції зараз особливо важко, адже минулого року вона пройшла через іще одне тяжке випробування — масштабні лісові пожежі[4].

14 жовтня 2010 року Парламент Греції нагородив Нану Мускурі срібною медаллю Парламентського фонду за визначний внесок у популяризацію грецької культури[5].

Родина[ред. | ред. код]

Нана Мускурі зі своїм першим чоловіком (Yorgos Petsilas) у Нідерландах в 1969 році

У 1961 році, у віці 25 років, Нана Мускурі вийшла заміж за гітариста з її оркестру Юрія Петсиласа (англ. Yorgos Petsilas) — першого хлопця, якого вона поцілувала. Народила сина Миколу (Nicolas, 1968) та доньку Олену (Hélène, 1970). Проте 1975 року шлюб було розірвано. Незабаром вона зійшлася з звукорежисером Андре Шапель (André Chapelle), однак не одружувалася, щоб не травмувати родину. Офіційно шлюб відбувся у 2003 році і зараз співачка мешкає у Швейцарії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Montreux Jazz Festival Database
  2. Нана Мускури попрощалась со сценой. Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 23 грудня 2009.
  3. Послі доброй воли — Нани Мускури. Архів оригіналу за 17 вересня 2008. Процитовано 23 грудня 2009.
  4. Шиманський Олександр Тобі, Греціє! Визначна співачка перерахує свою пенсію до держбюджету, якому загрожує дефолт. [Архівовано 19 січня 2012 у Wayback Machine.] // «Україна молода» № 042 за 5 березня 2010 року
  5. Nana Mouschouri awarded Parliament Foundation medal. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 17 жовтня 2010.

Джерела[ред. | ред. код]