Napster

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Napster
Тип Медіаплеєр
Розробники Джордан Ріттер, Шон Феннінг, та Шон Паркер
Перший випуск 1999
Операційна система Кросплатформна
Доступні мови Багатомовна
Ліцензія shareware
Вебсайт www.napster.com

Napster — файлообмінна пірингова мережа, створена Шоном Феннінгом, що діяла в період з червня 1999 року по липень 2001 року, коли він відвідував Північно-Східний університет в Бостоні. Назвою сервісу став псевдонім Шона. Napster був першим широко використовуваним p2p файлообмінним сервісом і мав значний вплив на спільноту інтернет. Сервіс дозволяв легко обмінюватися музичними файлами з іншими людьми, що призвело до звинувачень в порушенні авторських прав з боку музичної індустрії.

Історія[ред. | ред. код]

Шон Феннінг в компанії з двома своїми онлайн-друзями — Джорданом Ріттером з Бостона і Шоном Паркером з Вірджинії — запустив першу версію Napster в червні 1999. Феннінг хотів знайти легший спосіб обмінюватися музикою у форматі MP3, ніж за допомогою IRC або Lycos. Napster була peer-to-peer мережею, хоча і використовувала централізоване управління для отримання списку підключених комп'ютерів та їх списку наданих файлів, бо обмін файлами відбувався безпосередньо без участі центрального сервера. Такий принцип роботи дуже схожий на протокол IRC. Хоча й існували мережі, які полегшують обмін файлами (напр. IRC, Hotline, USENET), Napster спеціалізувалася виключно на музиці у форматі MP3 і надавала зручний інтерфейс. Результатом стала система, популярність якої надала величезний вибір музики для звантаження.

Закриття[ред. | ред. код]

Причиною закриття «Napster» стала поява демо-версії пісні «I Disappear» гурту «Metallica» за кілька днів до її офіційного виходу. Це розлютило учасників групи, особливо барабанщика Ларса Ульріха, з чиєї ініціативи був складений позов проти компанії.

Після пропозиції про покупку за 2,43 мільйона доларів США контрольного пакету акцій, зробленого компанією розваг для дорослих «Private Media Group», бренд і логотипи були придбані на аукціоні банкрутів компанією «Roxio Inc», яка використовувала їх для перетворення музичного інтернет сервісу «Pressplay» у платний сервіс Napster 2.0.

У вересні 2008 року музичний сервіс «Napster» був викуплений американською компанією «Best Buy» за 121 млн доларів.

Джерела[ред. | ред. код]


  1. La historia de Napster: Cómo cambió para siempre la forma de escuchar música