Нарцис (рослина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Narcissus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нарцис
Період існування: 24–0 млн р. т. пізній олігоценнаш час
Нарцис
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Амарилісові (Amaryllidaceae)
Підродина: Amaryllidoideae
Триба: Narcisseae
Рід: Narcissus
L.
Види[1]

Narcissus angustifolius Curt.
(Нарцис вузьколистий)
Narcissus jonquilla  L. (Нарцис жонкіль)
Narcissus odorus  L.  (Нарцис запашний)
Narcissus poeticus  L.  (Нарцис білий)
Narcissus pseudonarcissus  L.
(Нарцис несправжній)
Narcissus radiiflorus  Salisb.
Narcissus tazetta  L. (Нарцис тацет)

Вікісховище: Narcissus
Нарциси в с. Дубівці

Нарци́с, нарциз, марциз[2] (Narcissus) — рід однодольних рослин з родини амарилісових.

Загальні ознаки рослини[ред. | ред. код]

Це трави із щільними цибулинами і стрічкоподібними різної довжини листками. Квіти знаходяться на верхівках безлистих стебел, вкритих плівчастою поволокою, одною або кількома. Шість тичинок прикріплені у 2 ряди в кінці трубочки; зав'язь нижня, тригранна, сім'ябруньки сидять кількома рядами в кожному гнізді, прикріплюючись у внутрішніх кутах. Насінин декілька або багато, вони кулясті і з білком.

Найпоширеніші види рослини[ред. | ред. код]

До роду належать до 20 видів, поширених в Європі, переважно в середземноморських країнах, особливо західних; один вид росте в Азії в Японії і Китаї. Кілька витончених видів нарцисів здавна використовують як весняні прикраси садів і кімнат. З них особливо поширені такі:

1) Нарцис тацет (Narcissus tazetta) — дикоростучий у Південній Європі, відрізняється тим, що квіти його зібрані на верхівці безлистої стрілки, довжиною від 30 до 40 см, парасолькою з 8 до 10. Ці квіти жовтувато-білі, з маленькою блюдцеподібною коронкою такого ж кольору і дуже ароматні. Не зимують в помірному кліматі у відкритому ґрунті, можливе вирощування в оранжереях або вдома. Цибулину слід садити в жовтні або на початку листопада. Є декілька різновидів, у тому числі махрові.

2) Нарцис несправжній (Narcissus pseudonarcissus) — відрізняється великою коронкою, квіти одиночні, ароматні, жовті або ж оцвітина біла, а коронка жовта. Витривалий і може розводитися на відкритому ґрунті в умовах помірного клімату.

3) Нарцис жонкіль (Narcissus jonquilla) — квіти зібрані по 2-3 на верхівках стрілок, золотисто-жовті, коронка блюдцеподібна, маленька.

4) Нарцис білий (Narcissus poeticus) — квіти поодинокі, рідко парні, ароматні, чисто білі, коронка їх у вигляді блюдця, жовтувата з червоним краєм або без нього. Прекрасно росте у відкритому ґрунті. Цибулини висаджують восени, починаючи з вересня і до початку листопада; посаджені в інший час не виростають. Нарцис не вимогливий до якості ґрунту. Розмножують відділенням молодих цибулин (діток) зі старої цибулини щорічно; можливо робити це також і через більші проміжки часу, наприклад кожні 4 роки. Насінням розводити нарцис незручно, тому що вони дуже важко проростають — іноді через 2-3 роки, а потім ще до цвітіння доводиться чекати поки рослина не зміцніє, на що потрібно від 5 до 12 років, в залежності від виду.

5) Narcissus bulbocodium (Криноліновий нарцис) — мініатюрний нарцис висотою 10–15 см.

Крім названих, у садівництві чимало інших вельми витончених, але менш поширених видів нарцисів.

Лікарські властивості[ред. | ред. код]

Згідно повідомлення Euronews, в 2023 році британські вчені встановили, що з високогірного нарцису можливо виділяти галантамін та застосовувати його екстракт в годівлі корів та іншої великої рогатої худоби. Як на думку науковців, це надасть змогу знизити обсяг вироблення ними парникових газів та скоротити викиди метану, що в цілому, уповільнить глобальне потепління на Землі[3][4].


Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наукове товариство імені Шевченка. Довідник назв рослин
  2. Українські народні назви рослин. Осадча-Яната, Наталія. УВАН. 173с. 25 см. 3 примірники. Мова—U. Нью Йорк, 1973. — С. 55
  3. Feeding daffodil extract to cows could reduce methane emissions. // By Luke Hanrahan, Updated: 17.07.2023, 14:47
  4. Як зупинити глобальне потепління: вчені знайшли новий спосіб. // Автор: Катерина Сердюк. 18.07.2023, 19:45

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]