Neocaridina heteropoda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Neocaridina heteropoda

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти( Eukarya)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Вищі ракоподібні (Malacostraca)
Ряд: Десятиногі (Decapoda)
Підряд: Плеоцимати (Pleocyemata)
Інфраряд: Креветки (Caridea)
Родина: Атидові (Atyidae)
Рід: Neocaridina
Вид: N. heteropoda
Neocaridina heteropoda
(Liang, 2002)
Посилання
Вікісховище: Neocaridina heteropoda
EOL: 8637114
ITIS: 96981
МСОП: 197835
NCBI: 242778

Neocaridina heteropoda (Liang, 2002) — прісноводна креветка з родини Atyidae ряду десятиногих раків. Серед акваріумістів більше відома під назвами вишнева креветка або ред черрі (англ. Red cherry), які отримала завдяки своєму яскравому забарвленню, отриманому в результаті селекції. Відкрита у 2002 році у водоймах Тайваню.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Neocaridina heteropoda була вперше віднайдена у прісноводних водоймах Тайваню на початку XXI століття. Дикі особини мали нічим не примітне сіро-прозоре забарвлення з червоними вкрапленнями. Завдяки роботі невідомих селекціонерів доволі швидко були виведені особини яскраво червоного кольору, що одразу стали об'єктом зацікавленості акваріумістів з усього світу та отримали неофіційну назву — вишнева креветка. Розмір Neocaridina heteropoda не перевищує 2 см без врахування довжини вусиків. Самки більші за самців та мають дещо яскравіше забарвлення. Крім того, у самок крізь панцир помітне «сідло» — жовте утворення на спинці, що являє собою яєчники з дозріваючою ікрою. Ікра цього виду має переважно жовтий колір, хоча інколи трапляється й зеленкувата. Втім, забарвлення ікри ніяк не впливає на якість виводку.

Умови утримання[ред. | ред. код]

Вишневі креветки користуються надзвичайною популярністю серед акваріумістів значною мірою саме завдяки простоті утримання. Навіть новачок без проблем зможе виконувати усі умови, яких потребують членистоногі. Вони всеїдні, невибагливі та легкі у розведенні. Оптимальні параметри води для утримання Neocaridina heteropoda: температура 22-26 °С, gH 4-20 °dGH, kH 1-15 °dGH, ph 6,3-8,0. Найкраще утримувати вишневих креветок з невеликими миролюбними рибками у акваріумах не менших за 5-10 літрів з великою кількістю рослин, каміння та корчів, які забезпечать їх у разі нестачі їжі необхідними водоростями. Ред Черрі полюбляють чисту воду з гарною аерацією і є чутливими до різкої зміни води. Єдиними великими рибами, які можуть співіснувати з вишневими креветками без загрози для життя членистоногих, є рослинноїдні кольчужні соми, такі як отоцинклюси чи баріанциструси.

Neocaridina heteropoda живиться майже усіма кормами для мешканців акваріуму і непогано підтримують чистоту в сфері свого існування. При відсутності рослинності слід додавати до раціону креветок спеціальні таблетки зі спіруліною, бо саме водорості підтримують міцну імунну систему вишневих креветок. Ред Черрі з задоволенням вживають гранульовані корми для донних риб та безхребетних, а також очищені та бланшовані овочі.

Вишневі креветки дуже плодючі і їх легко розвести у домашніх умовах. На першому етапі самки носять ікру у спеціальному «сідлі», що знаходиться у них в спинному відділі. Після заплідення личинки переміщуються під хвіст креветки, де вона носить їх протягом 21-28 днів. Самка постійно доглядає за ікрою та вентилює її плеоподами. Маленькі креветочки, що вилуплюються з личинок, є точною мініатюрною копією дорослих особин та одразу здатні вести самостійне життя. Живляться вони тими ж продуктами, що й старші креветки. У молодих самок зазвичай буває від 5 до 15 мальків, у старших дещо більше.

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вишнева креветка Red Cherry (рос.) . «Nano Fish». Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 2 квітня 2013.
  • Вишнева креветка (рос.) . «Aquafanat». Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 2 квітня 2013.