Дегові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Octodontidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дегові
Період існування: пізній міоценнаш час
Octodon degus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Підряд: Їжатцевиді (Hystricomorpha)
Інфраряд: Hystricognathi
Парворяд: Кавієвиді (Caviomorpha)
Надродина: Octodontoidea
Родина: Дегові (Octodontidae)
Waterhouse, 1839
Вікісховище: Octodontidae

Дегові[1], віскашеві[2] або восьмизубові[3] або (Octodontidae) — родина гризунів. Найдавніший викопний матеріал походить з пізнього олігоцену Південної Америки.

Зовнішня морфологія[ред. | ред. код]

Хоча представники родини в основному жителі нір, зовнішній вигляд дуже нагадує щура. Більшість видів мають великі вуха, великі очі й довгі вібриси. Передні лапи мають чотири пальці, задні — п'ять; хвіст в залежності від виду може бути як довгим так і досить коротким. Це порівняно невеликі (від 200 до 300 грамів), товсті, дужі гризуни з хвостом зазвичай коротшим від голови й тіла. Шерсть м'яка; колір на спині варіює від сірого до коричневого, на животі він вершковий або білий. Зубна формула: 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 = 20.

Поширення[ред. | ред. код]

Мають обмежений діапазон проживання поблизу західного узбережжя Південної Америки від південно-західного Перу до півночі Аргентини і північної частини Чилі. Дегові займають різні місця проживання, від трав'янистих областей до високогірних лісів Анд і до сухих схилів, укритих кактусами та акацією. Щодо висоти проживання — вони поширені від прибережних чагарників на рівні моря до кам'янистих оголень близько 3500 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Усі пристосовані до риття і багато з них живуть у норах їх власної конструкції, але Aconaemys, й особливо Spalacopus надзвичайно рийні тварини з невеликими кінцівками й веретеноподібними тілами й вони проводять більшу частину свого життя під землею. Більшість з них живуть в колоніях; деякі показують складне соціальне поводження. Вони, очевидно, травоїдні, вживають велику різноманітність трав'янистої рослинності. Всі види родини мають тривалий період вагітності як для їх розміру тіла. Octodon незвичайні в тому, що велика частина їх діяльності, мабуть, денна.

Систематика[ред. | ред. код]

Поділяються на 7 родів і 15 видів.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Харчук, С.; Загороднюк, І. Родини ссавців світу: огляд таксонів та їхні українські назви // Geo & Bio. — 2019. — Вип. 17. — С. 85–115. — DOI:10.15407/gb.2019.17.085.
  2. Зиков, О. Класифікація сучасних плацентарних ссавців (Eutheria): стан і проблеми // Праці Зоол. музею Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. — 2006. — Вип. 4. — С. 5–20.
  3. Жестерьова В. Дегу – мешканці куточка живої природи // Паросток. — 2015. — № 4. — С. 33.