Кенгуру короткокігтевий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Onychogalea fraenata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кенгуру короткокігтевий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Кускусоподібні (Phalangeriformes)
Підряд: Кенгуровиді (Macropodiformes)
Родина: Кенгурові (Macropodidae)
Рід: Кігтехвості валабі (Onychogalea)
Вид: Кенгуру короткокігтевий
Onychogalea fraenata
(Gould, 1841)
Ареал кенгуру короткокігтевого
Ареал кенгуру короткокігтевого
Посилання
Вікісховище: Onychogalea fraenata
EOL: 999120
ITIS: 552741
МСОП: 15330
NCBI: 114227

Кенгуру короткокігтевий[1] (Onychogalea fraenata) — вид родини Кенгурових. Ендемік Австралії. Зустрічається в невеликих відокремлених популяціях у Квінсленді та Новому Південному Уельсі. Проживає на краю евкаліптового лісу і рідких чагарників і трав. В природі зараз лишилося 400—700 особин.

Опис[ред. | ред. код]

Кенгуру короткокігтевий чітко розпізнається, бо володіє білою «вуздечною» лінією, що йде від центру шиї по плечу, поза передпліччями по обидва боки тіла. Певного сезону розмноження не має і при хороших умовах самиці можуть виростити до трьох дитинчат на рік. Вагітність триває 21–26 діб. Народжується зазвичай одне маля, але трапляється, що й два. Вигодовування молоком триває 190—245 діб. Статева зрілість у самиць настає на 4.5–9 місяць, у самців теж на 9–14 місяць. Вага 4–6 кг, довжина голови й тіла 430—700 мм, хвоста 360—730 мм. Хутро м'яке, товсте, шовковисте. Один кенгуру короткокігтевий жив у неволі 7 років і 4 місяці.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

У Квінсленді, конкуренція з вівцями і розчищення земель, здається, були найбільшими факторами зниження чисельності виду. У південній частині ареалу вид можливо конкурував із кролями. Лисиці здатні полювати на вид, особливо на молодь. У наш час (Lundie-Jenkins and Lowry 2005) відомий тільки по проживанню в охоронних територіях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення Підписана у Вашингтоні, округ Колумбія, 3 березня 1973 р. Виправлена в Бонні 22 червня 1979 р. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Galerie[ред. | ред. код]