OpenID

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

OpenID
Логотип
Логотип
Посилання openid.net
Тип стандарт і протокол автентифікаціїd
CMNS: OpenID у Вікісховищі

OpenID — це децентралізована система єдиного входу, котра дозволяє використовувати один обліковий запис (ім'я користувача і пароль) на великій кількості сайтів. На сайтах з підтримкою OpenID, користувачам не доводиться пам'ятати дані для аутентифікації. Натомість, їм достатньо бути зареєстрованими на сайті «провайдера ідентифікації» OpenID (який надає ідентифікатор). Оскільки технологія OpenID децентралізована, то будь-який сайт може використовувати ПЗ OpenID як засіб аутентифікації користувачів; OpenID розв'язує проблему не покладаючись на централізований сайт для підтвердження істинності користувача.

Історія розвитку[ред. | ред. код]

Протокол OpenID розробив Бред Фіцпатрік, один із творців LiveJournal. Подальші покращення в специфікацію вносилися багатьма спеціалістами, оскільки на відміну, наприклад, від TypeKey, OpenID спочатку проектувався, як незалежний від провайдера аутентифікації. Для покращення механізму, стимулювання розробників і найшвидшого розповсюдження проекту в серпні 2006-го на розвиток було виділено 50.000 USD — по 5.000 USD кожному із десяти великих opensource-проектів, котрі задіяли підтримку OpenID. Починаючи із версії 1.1, OpenID використовує протокол Yadis. Станом на 2013 рік робота над версією 2.0 вже закінчена.

Аналоги[ред. | ред. код]

  • TypeKey
  • uID — універсальний логін (e-mail адреса), що використовується в uNet-спільноті і більшості сайтів системи uCoz.
  • Google Friend Connect — платформа, що дозволяє приймати авторизацію на сайті без реєстрації. Авторизація по OpenID, Google, AIM та Yahoo

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]