Opisthorchis viverrini

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Opisthorchis viverrini
Opisthorchis viverrini в жовчних протоках
Opisthorchis viverrini в жовчних протоках
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Плоскі черви (Platyhelminthes)
Клас: Трематоди (Trematoda)
Підклас: Дігенеї (Digenea)
Ряд: Plagiorchiida
Родина: Opisthorchiidae
Рід: Opisthorchis
Вид: O. viverrini
Opisthorchis viverrini
(Poirier, 1886) Stiles & Hassal, 1896
Синоніми[1]
Distoma viverrini Poirier, 1886
Посилання
Вікісховище: Opisthorchis viverrini
EOL: 478843
ITIS: 57104
NCBI: 6198

Opisthorchis viverrini — вид паразитичних плоских червів. Поширений у Таїланді, Лаосі, В'єтнамі, Камбоджі, де спричинює високу захворюваність на опісторхоз, яка іноді має епідемічний характер.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Opisthorchis viverrini має розміри тіла 5,4-10,2 Х 0,8-1,9 мм. Стравохід цього паразита в 3 рази довше за його глотку. Яєчник багатопорожнинний. Остаточні господарі — людина, кішка, собака, вівера. Проміжні господарі — вид молюсків Bithynia siamensis; додаткові господарі — коропові риби.

Біологія[ред. | ред. код]

Розвиток Opisthorchis viverrini відбувається зі зміною трьох господарів:

I стадія[ред. | ред. код]

З кишечника остаточних хазяїв у довкілля виділяються цілком зрілі яйця. Потрапивши у водойму, яйця можуть зберігати життєздатність протягом 5-6 місяців. У воді яйця заковтують молюски виду Bithynia siamensis. У молюску з яйця виходить мірацидій, що перетворюється потім, у спороцисту. У ній розвиваються редії, які проникають у печінку молюска, де вони відроджують церкаріїв. Усі личинкові стадії розвиваються із зародкових клітин без запліднення. При переході від однієї стадії до подальшої чисельність паразитів збільшується.
Час розвитку паразитів в молюску залежно від температури води може складати від 2 до 10-12 місяців.

II стадія[ред. | ред. код]

Після досягнення інвазивної стадії церкарії виходять з молюска у воду і за допомогою спеціального секрету прикріпляються до шкіри риб родини коропових.[3] Потім вони активно вкорінюються в підшкірну клітковину і мускулатуру риб, втрачають хвіст і через добу інцистуються, перетворюючись на метацеркаріїв, розміри яких складають 0,23-0,37 Х 0,18-0,28 мм. Через 6 тижнів вони стають інвазивними, і риба, що містить їх, може служити джерелом зараження остаточних хазяїв.

Види, що є переносчиками Opisthorchis viverrini:

ІІІ стадія[ред. | ред. код]

У кишечнику остаточного хазяїна під дією дуоденального соку личинки звільняються від оболонок цист і по загальній жовчній протоці мігрують в печінку. Іноді вони можуть потрапляти також в підшлункову залозу. Через 3-4 тижні після зараження остаточних хазяїв паразити досягають статевої зрілості, і після запліднення починають виділяти яйця. Тривалість життя може досягати 20-25 років.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]