Рястка відігнута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ornithogalum refractum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рястка відігнута
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Підродина: Scilloideae
Триба: Ornithogaleae
Рід: Рястка (Ornithogalum)
Вид:
Рястка відігнута (O. refractum)
Біноміальна назва
Ornithogalum refractum
Kit. ex Schltdl., 1814

Ря́стка віді́гнута (Ornithogalum refractum)[1] — багаторічна рослина родини холодкових. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Вразливий». Декоративна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Трав'яниста рослина заввишки 5–10 см, геофіт, ранньовесняний ефемероїд. Цибулина завдовжки 2–32 см, завширшки 1,5–2,5 см, яйцеподібна, з численними дочірніми цибулинками. Стебло відсутнє. Листки вузьколінійні, жолобчасті, завдовжки 22–27 см, завширшки 0,3–0,4 см, зібрані в розетку по 5–9 штук. По центру кожного листка проходить біла смужка.

Квітконос заввишки 4–6 см. Суцвіття щиткоподібне, складається з 5–20 зірчастих квіток завширшки 3–4,2 см. Листочки оцвітини білі з широкою зеленою смужкою на зовнішньому боці, пелюстки завдовжки 15-20 мм. Квітконіжки після відцвітання відігнуті донизу, у верхній частині круто зламані і спрямовані вгору. Плід — яйцеподібна коробочка з 6 крилатими ребрами, завширшки 1,3 см, заввишки 1,9 см. Насінини чорні, кулясті, завширшки 2–2,5 мм. Вага 1000 насінин становить 4,3 г.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Вид світлолюбний, помірно посухостійкий, полюбляє пухкі ґрунти, краще розвивається у рослинних угрупованнях з пониженою конкуренцією. Зростає у степах на трав'яних і кам'яних схилах, серед чагарників, на перелогах, у лісосмугах. На задернених ділянках швидко випадає з травостою.

Розвиток рослин починається наприкінці серпня — початку вересня; зелені листки при довжині 4–10 см зимують і поновлюють ріст навесні. Квітне в березні-травні протягом 15–19 діб, плодоносить у травні і червні. Розмножується насінням і цибулинами. Цьому виду притаманне утворення дочірніх цибулинок у ювенільних особин. Зазвичай такі цибулинки з'являються на другому році розвитку,[2]але протягом ще 2-3 років залишаються у спокої. Перше цвітіння відбувається зазвичай на 5-6-ому році розвитку, рідше — на 4-ому.[3] Рослини рястки відігнутої доживають до віку 25-30 років.[4]

Ареал рястки відігнутої охоплює Балканський півострів, Угорщину, Молдову, північно-західне Причорномор'я, Малу Азію. В Україні вона трапляється у передгір'ях Кримських гір і на теренах Тарутинського району Одеської області, а саме: біля сел Малоярославець I, Малоярославець II, Виноградівка, смт Тарутине, на острові Зміїний.

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Українські популяції рястки відігнутої стійкі і, навіть, мають тенденцію до поширення. Вид охороняється на території пам'ятки природи «Ак-Кая».

Ця рослина високодекоративна, придатна для озеленення кам'янистих садків, весняних газонів. До переваг рястки відігнутої слід віднести раннє вегетативне розмноження і його високий коефіцієнт, що дозволяє швидко збільшити чисельність рослин у квітнику. В Україні вид інтродуковано в Донецькому ботанічному саду, де він кілька десятиліть поспіль успішно росте і розмножується.[3]

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Ornithogalum brutium N.Terracc.
  • Ornithogalum exscapum var. brutium (N.Terracc.) Fiori
  • Ornithogalum exscapum var. refractum (Kit. ex Schltdl.) Fiori
  • Ornithogalum millegranum Janka
  • Ornithogalum refractum var. adalgisae (H.Groves) Nyman
  • Ornithogalum refractum var. brutium (N.Terracc.) Zangh.
  • Ornithogalum refractum var. refractum
  • Ornithogalum umbellatum subsp. millegranum (Janka) Nyman[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б The Plant List.(англ.)
  2. Формирование интродукционных популяций некоторых видов рода Ornithogalum L. / М. А. Павлова // Промышленная ботаника. — 2010. — Вип. 10. — С. 90-95. — PDF. (рос.)
  3. а б Интродукция Ornithogalum refractum Schlecht. в Донбассе / В. М. Остапко, М. А. Павлова // Промышленная ботаника. — 2005. — Вип. 5. — С. 157—161. — PDF.(рос.)
  4. Внутривидовая изменчивость морфологических признаков Ornithogalum refractum Schlecht. в условиях Донецкого ботанического сада НАН Украины / М. А. Павлова // Промышленная ботаника. — 2009. — Вип. 9. — С. 164—168. — PDF.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]