PCLinuxOS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
PCLinuxOS
PCLinuxOS Logo
PCLinuxOS 2009.2
Розробник Bill Reynolds («Texstar»)
Родина ОС Linux
Робочий стан активний
Вихідна модель Відкритий код
Початковий випуск жовтень 2003
Останній випуск 2014.12 / 23 грудня 2014; 9 років тому (2014-12-23)
Тип ядра монолітне (ядро Linux)
Ліцензія різні
www.pclinuxos.com

PCLinuxOS — англомовний користувацький дистрибутив Linux.

Спочатку дистрибутив був заснований на базі Mandriva Linux, але пізніше відгалузився в самостійний проект, що користується великою популярністю на заході — за результатами проведеного в 2010 році опитування читачів журналу Linux Journal, PCLinuxOS поступався за популярністю лише Ubuntu. Дистрибутив націлений на використання у Live-режимі, але підтримує й встановлення на твердий диск. Для завантаження підготовлені повний (4 ГБ), середній (1.6 ГБ) і скорочений (550 МБ) варіант дистрибутиву на базі середовища KDE.

Дистрибутив відрізняється задіянням інструментарію для управління пакунками APT з Debian GNU/Linux в поєднанні з використанням пакетного менеджера RPM. Належить до класу rolling-дистрибутивів, в яких оновлення пакунків виходять постійно, і користувач у будь-який момент має можливість перейти на останні версії програм без очікування формування чергового релізу дистрибутиву. Станом на 2013 рік репозиторій PCLinuxOS налічує 13500 пакетів.

У складі дистрибутиву поставляються свіжі версії власницьких драйверів NVIDIA і AMD, набір мультимедіа кодеків і популярних власницьких програм, в тому числі Skype, TeamViewer і Dropbox.

Завантажувальний Live CD заснований на Mandrake Linux. Дані з нього розпаковуються на льоту, завдяки чому на диску звичайного розміру поміщається до двох гігабайтів програм, включаючи оболонку KDE, повний X server, офісний пакет LibreOffice та інші застосунки, готові до використання. Зручний інсталятор дозволяє вибирати застосунки для встановлення.

Посилання[ред. | ред. код]

Інсталяційний пакет (679 Мб)[недоступне посилання з червня 2019]