PS/2 (порт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роз'єми PS/2 для клавіатури (зверху) і миші (знизу).

PS/2 — комп'ютерний порт (роз'єм), що використовується для підключення клавіатури і миші. Вперше з'явився в 1987 році на комп'ютерах IBM PS/2 (до цього часу для підключення клавіатури використовувався DIN-5, миші — COM-порт) і згодом отримав визнання інших виробників і широке розповсюдження у персональних комп'ютерах і серверах. Швидкість передачі даних — від 80 до 300 Кб/с і залежить від продуктивності підключеного пристрою та програмного драйвера.

Деякі материнські плати можуть правильно працювати при «неправильному» підключенні миші і клавіатури (тобто при підключенні клавіатури в роз'єм призначений для миші, і, навпаки, миші в роз'єм для клавіатури) — материнська плата сама розпізнає пристрої і дозволить користувачу продовжити роботу з мишею і з клавіатурою без їх перепідключення.

На сьогоднішній час переважна більшість комп'ютерних мишей та клавіатур мають роз'єм USB, деякі сучасні материнські плати (особливо мініатюрних форм-факторів) не мають роз'єму PS/2 або мають тільки один роз'єм.

Існують комп'ютерні миші і клавіатури, що мають на кабелі роз'єм USB і здатні працювати через перехідник з роз'ємом PS/2. Слід врахувати, що таке підключення допустиме тільки для USB-пристроїв, в яких контролер підтримує подібне.

Попередником PS/2 для клавіатури був 5-контактний DIN-роз'єм, електрично сумісний з PS/2, що застосовувався спочатку в аудіоапаратурі, а для мишей — D-sub — COM-порту, як правило, дев'ятиконтактного.

Цоколювання[ред. | ред. код]

PIN# SIGNAL PIN# SIGNAL[1]
1 DATA 4 +5
2 NC 5 CLOCK
3 GND 6 NC
N Сигнал Напрям
1 Data Out
2 N/C
3 Ground
4 +5V
5 Clock Out
6 N/C


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 15 листопада 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)