Pachypodium bispinosum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pachypodium bispinosum
Пахіподіум двоколючковий
Pachypodium bispinosum
Pachypodium bispinosum
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Ембріофіти (Embryophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Euphyllophyta
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Angiospermae)
Дводольні (Eudicots)
Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Барвінкові (Apocynaceae)
Рід: Пахіподіум (Pachypodium)
Вид: Пахіподіум двоколючковий
Pachypodium bispinosum
(L.f.) A.DC., 1844
Синоніми
Belonites bispinosa (L.f.) E.Mey.
Echites bispinosus L.f.
Pachypodium glabrum G.Don
Посилання
Вікісховище: Pachypodium bispinosum
Віківиди: Pachypodium bispinosum
EOL: 6853122
IPNI: 80692-1
ITIS: 893916
NCBI: 1055840
The Plant List: kew-145217

Pachypodium bispinosum (укр. Пахіподіум біспінозум, Пахіподіум двоколючковий)[1] — вид сукулентних рослин з роду пахіподіум (Pachypodium), родини кутрових (Apocynaceae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Pachypodium bispinosum в Старому ботанічному саду Гамбурга, Німеччина
Квіти Pachypodium bispinosum
Pachypodium bispinosum в саду квітів префектури Осака, Осака, Японія

Видова назва bispinosum означає «зі спареними колючками». Хоча ця назва і не відображає характерної особливості цього виду, оскільки всі пахіподіуми мають парні колючки.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Чагарник до 1,2 м заввишки з розгалуженим пагонами і дрібними квітами. Каудекс соковитий, частково підземний, до 60 см м заввишки, 20 см (або більше) завтовшки. На стеблі, озброєному парними прямими шипами, 10-20 мм завдовжки, формуються тонкі гілки до 120 см завдовжки. Листя вузькі, розсіяні, або зібрані в пучки на стеблах. Квіти дзвоноподібної форми, світло-рожеві з відтінками від фіолетового до темнорожевого, темніші в трубці, 15-20 мм в діаметрі. Квітки з'являються разом з листям з червня по грудень.

Pachypodium bispinosum схожий на Pachipodium succulentum, ареали з яким пересікаються, і без квітів їх важко відрізнити. Листя першого трохи вужчі, більше опушені і мають тенденцію до скручування по краях.

Поширення у природі[ред. | ред. код]

Pachypodium bispinosum поширений практично тільки у Східний Капській провінції в Південноафриканській республіці (Порт-Елізабет). 

Екологія[ред. | ред. код]

Зазвичай зустрічається на сонячних, кам'янистих місцях, де вони зростають з іншими представниками флори посушливих районів. Цей вид, поряд з Pachipodium succulentum, переносить низькі температури у своєму природному середовищі в зимовий період. Вони також добре пристосовані до жаркого і сухого середовища, в якому мешкають. Соковиті стебла зберігають вологу і дозволяють рослинам вижити в суворих умовах. Товсті підземні бульбові стебла також допомагають рослинам пережити тривалі періоди без води. Отже, вони можуть витримувати сильну спеку і тривалі періоди посухи.

Утримання в культурі[ред. | ред. код]

Цей вид особливо схильний до гниття, якщо утримувати його занадто вологим взимку, або якщо культивувати в далеко не ідеальних умовах. Полив влітку і забезпечення добре дренованого ґрунту, щоб уникнути перезволоження. Дуже обмежений полив, або його відсутність з листопада по березень. Режим поливу може змінюватися, залежно від температури і стадії зростання, але краще не допустити, щоб ця рослина була повністю сухою протягом тривалого часу. Цей вид чутливий до холоду, і повинен бути абсолютно сухим взимку при температурі близькій до 4 °С. Потрібно захищати рослини від морозу. Він має тенденцію втрачати своє листя і перебувати в латентному стані в зимовий період. Полюбляє яскраве сонце. Розмноження насінням або живцями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Література[ред. | ред. код]

  • Tjaden, W. 1990. Pachypodium bispinosum. Brit. Cact. Succ. J. 8: 79-80. (англ.)
  • Costantin, J. & D. Bois. 1907[1908]. Contribution a l'etude du genre Pachypodium. Ann. Sci. Nat., Bot., sér. 9, 6: 308—330. (фр.)
  • Perrier de la Bathie, H. 1934. Les Pachypodium de Madagascar. Bull. Soc. Bot. France 81: 297—318. (фр.)
  • Pichon, M. 1949. Classification des Apocynacées. Mém. Inst. Sci. Madagascar, Sér. B, Biol. Vég. 2 (1): 45-140. (фр.)
  • Poisson, H. & R. Decary. 1922. Nouvelles observations biologiques sur les Pachypodium malgaches. Bull. Trimestriel Acad. Malgache, n.s., 3: 241—246. (фр.)
  • Das, A. B., S. Mohanty & P. Das. 1998. New report on chromosome number, karyotype and 4C DNA content in three species of Pachypodium Lindley. Caryologia 51 (3-4): 245—252. (англ.)
  • Humbert, J.-H., ed. 1936-. Flore de Madagascar et des Comores. (фр.)
  • Rapanarivo, S. H. J. V. & A. J. M. Leeuwenberg. 1999. Taxonomic revision of Pachypodium. Series of revisions of Apocynaceae XLVIII. pp. 44–49 in: Rapanarivo, S. H. J. V. et al., Pachypodium (Apocynaceae): taxonomy, habitats and cultivation. (англ.)
  • Eggli, U., ed. 2001. CITES Aloe and Pachypodium checklist. (англ.)
  • Rowley, G. 1999. Pachypodium & Adenium. Cactus File 5: 1-79. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]