Palm

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Palm, Inc
англ. Palm, Inc.
Тип Публічна компанія
Форма власності публічна компанія
Галузь електроніка
Попередник(и) Handspring
Засновано 1992
Засновник(и) Джефф Гокінсd
Закриття (ліквідація) 2010
Штаб-квартира Саннівейл
Ключові особи Джефф Хокінс, Дона Дубінські, Ед Колліган
Продукція програмне забезпечення[1]
Холдингова компанія TCL Technology
palm.com
CMNS: Palm у Вікісховищі

Palm, Inc. — американська компанія-виробник кишенькових персональних комп'ютерів і смартфонів на основі Palm OS — лінійок продуктів Zire, Tungsten, Treo і аксесуарів до них. У минулому також випускала продукти сімейства Palm. У 2010 році придбана корпорацією Hewlett-Packard.

Історія[ред. | ред. код]

Palm Computing, Inc. була заснована в 1992 році, її засновники — Джефф Хокінс (Jeff Hawkins), Дона Дубінські (Donna Dubinsky) і Ед Колліган (Ed Colligan) — пізніше стали винахідниками Palm Pilot. Компанія була створена з метою розробки кишенькового пристрою, названого Zoomer. Пристрій вироблялося фірмою Casio, просувалося на ринок компанією Tandy, а Palm надавала програмне забезпечення для того, щоб пристрій міг працювати як персональний органайзер. Zoomer зазнав комерційного провалу, але Palm змогла вижити завдяки продажам програми синхронізації для пристроїв HP і програмі розпізнавання рукописного введення для Apple Newton.

У 1995 році компанія була куплена корпорацією US Robotics. У 1997 після того як US Robotics була поглинена 3Com, Palm стала дочірньою компанією 3Com. У червні 1998 року засновники Palm стали незадоволені тим, у якому напрямку веде компанію 3Com, покинули компанію і заснували Handspring.

3Com зробив Palm незалежною компанією і з 2 березня 2000 її акції стали торгуватися на майданчику NASDAQ.

У 2001 році Palm, Inc. за 11 млн доларів придбала активи компанії Be Inc., після чого було розпочато процедуру ліквідації Be Inc. У вересні 2003 року компанія Be Inc. виграла процес проти Microsoft, звинувативши її в нечесній конкуренції, яка полягала в тому, що та забороняла виробникам персональних комп'ютерів встановлювати на свої вироби операційні системи, відмінні від Windows. У результаті рішення суду Microsoft виплатила Be Inc. 23250000 доларів.

У серпні 2003 року підрозділ компанії, що займається пристроями, було злито з Handspring і виділено в окрему компанію palmOne, Inc. При цьому підрозділ з розробки програмного забезпечення (Palm OS) став називатися PalmSource, Inc.; Торговою маркою «Palm» володіли обидві компанії спільно. У квітні 2005 року palmOne викупила у PalmSource її частку у володінні торговою маркою «Palm» за 30 млн дол У липні 2005 року palmOne знову стала називатися Palm, Inc.

26 вересня 2005 Palm розповсюдила інформацію про своє партнерство з Verizon і Майкрософт, з метою створення нового комунікатора Palm Treo 700w, що працює під управлінням Windows Mobile. Про початки продажів пристрою було оголошено на виставці CES 2006 на початку січня 2006 року.

У грудні 2006 року компанія Palm, Inc. за 44 мільйони доларів придбала у ACCESS Co., Ltd. (Поглинула PalmSource, Inc.) Безстрокову ліцензію на вихідний код Palm OS 5.4 Garnet, що дозволяє їй модифікувати та використовувати в будь-яких своїх продуктах. Однак, компанія Palm, Inc. відмовилася від ліцензування Access Linux Platform і почала розробку власної версії операційної системи, заснованої на ядрі Linux.

8 січня 2009 на виставці CES в Лас-Вегасі була представлена ​​нова версія операційної системи, заснована на ядрі Linux, названа Palm webOS, а також анонсований перший смартфон в якому буде застосована дана ОС — Palm Pre (для американського ринку) .

А 11 лютого 2009 року на конференції інвесторів Ед Колліган зазначив, що компанія Palm, Inc. більше не буде випускати продуктів на основі PalmOS — і всі зусилля компанії будуть спрямовані на розвиток Palm webOS .

У квітні 2010 року було оголошено про продаж Palm компанії Hewlett-Packard за $ 1,2 млрд (цікаво, що на початок 2010 року власником 30% акцій Palm був Боно (Пол Девід Хьюсон), лідер ірландської рок-групи U2). 1 липня 2010 угода була успішно закрита, а Palm остаточно поглинений компанією Hewlett-Packard.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. National Software Reference Library

Посилання[ред. | ред. код]