Peracarida

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Peracarida
Iphinoe trispinosa, Cumacea
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Вищі ракоподібні (Malacostraca)
Підклас: Eumalacostraca
Надряд: Peracarida
Calman, 1904 [1]
Ряди

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Category:Peracarida
Віківиди: Peracarida
EOL: 2607243
ITIS: 573755
NCBI: 6820
Fossilworks: 168983

Peracarida — надряд ракоподібних класу Вищі ракоподібні (Malacostraca). Цей великий надряд об'єднує дуже різних як за зовнішнім виглядом, так і за способом життя ракоподібних, що мешкають у морі, у прісних водах і на суші, що повзають по дну і плавають у товщі води, здебільшого вільноживучі, але частково і паразитуючі на інших тварин. Проте всі вони мають деякі загальні ознаки, що вказують на їх спорідненість між собою.

Опис[ред. | ред. код]

Голова всіх Peracarida зростається з одним або зрідка з двома передніми грудними сегментами, кінцівки яких перетворюються на ногощелепи. Права і ліва жвали влаштовані по-різному: на лівій зазвичай є рухома пластинка, що відсутня на правій. Самиці виношують яйця під грудьми у виводковій сумці, що утворена спрямованими всередину листоподібними відростками грудних ніжок (тільки у ряду Thermosbaenacea виводкова сумка міститься на спинній стороні тіла, під карапаксом). З яєць виходять майже цілком сформувані молоді рачки, так що справжніх личинок у перакарид немає.

Класифікація[ред. | ред. код]

Надряд містить такі ряди:[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. W. T. Calman (1904). On the Classification of the Crustacea Malacostraca. Annals and Magazine of Natural History. 13 (74): 144—158. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 26 листопада 2013.
  2. Joel W. Martin & George E. Davis (2001). An Updated Classification of the Recent Crustacea (PDF). Natural History Museum of Los Angeles County. с. 132 pp. Архів оригіналу (PDF) за 12 травня 2013. Процитовано 26 листопада 2013.

Джерела[ред. | ред. код]