Баклан червононогий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Phalacrocorax gaimardi)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баклан червононогий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сулоподібні (Suliformes)
Родина: Бакланові (Phalacrocoracidae)
Рід: Баклан (Phalacrocorax)
Вид: Баклан червононогий
Phalacrocorax gaimardi
(Lesson & Garnot, 1828)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Phalacrocorax gaimardi
Віківиди: Phalacrocorax gaimardi
EOL: 1049414
ITIS: 174744
NCBI: 146623

Баклан червононогий[2] (Phalacrocorax gaimardi) — вид сулоподібних птахів родини бакланових (Phalacrocoracidae). Вид названий на честь французького натураліста Жозефа-Поля Гемара[3].

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Південній Америці вздовж узбережжя Перу, Чилі та аргентинської провінції Санта-Крус.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло завдовжки 50-100 см, розмах крил 80-160 см. Оперення чорне з металевим блиском, є білі плями на голові і череві. Під час висиджування голі ділянки шкіри на голові, горловий мішок, кільця навколо очей і дзьоб стають червоними, жовтими, зеленими або коричневими. Як правило, статевий диморфізм проявляється тільки в розмірі (самці більші). У молодих особин оперення світло-коричневе, нижня частина світліша верхньої. Тонкий циліндричний дзьоб на кінці загнутий у вигляді гачка, ніздрі відсутні. В основі дзьоба є ділянка голої шкіри, за формою якого розрізняють близькі види. Лапи перетинчасті, розташовані далеко позаду.

Довгі крила, шия і хвіст роблять їх силует в польоті хрестоподібним. На суші сидять вертикально, витягнувши шию, на воді — глибоко, опустивши у воду хвіст і піднявши дзьоб. Політ швидкий, прямолінійний. З води злітають з розбігу.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Раціон[ред. | ред. код]

Живляться, в основному, рибою (мойва, анчоус, оселедець, сардина), але можуть вживати в їжу молюсків, ракоподібних і головоногих. Також живляться жабами, водними комахами, морськими зміями і черепахами.

Розмноження[ред. | ред. код]

Червононогі баклани гніздяться одиночними парами або нечисленними групами у виїмках на приморських обривах. Годуються також поодинці або відокремленими парами, відлітаючи за кормом далеко в море. Ці птахи будують досить великі гнізда з решток морських черв'яків і водоростей. Клейкі речовини, що містяться в цих залишках, сприяють міцному закріпленню гнізда до поверхні скель.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Phalacrocorax gaimardi: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 169. ISBN 978-1-4081-2501-4. 

Посилання[ред. | ред. код]