Круглоголівка-вертихвістка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круглоголовка-вертихвістка

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: Agaminae
Рід: Круглоголовка
Вид: Круглоголовка-вертихвістка
Phrynocephalus guttatus
Gmelin, 1789
Посилання
Вікісховище: Phrynocephalus guttatus
МСОП: 157278

Круглоголовка-вертихвістка (Phrynocephalus guttatus) — представник роду круглоголовок з родини Агамових. Має 4 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина 5-6 см. Колір спини пісочно-сірий або бурувато-сірий зі складним малюнком з крапок, плям і вигнутих смуг. З боків хребта можуть бути більші темні плями. На верхній поверхні хвоста часто є світла, вузька, поздовжня смужка. Знизу хвіст білого кольору. На нижній поверхні хвоста є 2-7 чорних поперечних смуг, кінець хвоста знизу чорний. У молодих особин проміжки між смугами на хвості жовті або жовтуваті.

Передній край морди похилий, ніздрі видно зверху. Луска хребта трохи збільшена, частина її з реберцями, кінці яких трохи підведені. Спинно-бічна і бічна луска гладенька. Горлова і черевна луска гладенька. На верхній поверхні шиї немає поперечної складки шкіри. Четвертий палець задньої лапи знизу вкрито одним рядком подпальцевих пластинок, забезпечених 2-3 рядками реберець. Реберця рядку, розташованого на стороні третього пальця, значно краще розвинені і закінчуються гострими шипиками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє піски з розрідженою рослинністю, іноді зустрічається у солончаковій пустелі, на схилах барханів. Здатна закопуватися у пісок за допомогою швидких коливальних рухів тіла. Риють нори завдовжки до 10-20 см, у вигляді похилого ходу, який закінчується невеликим розширенням. З'являється після зимівлі у квітні. Ящірки риють нірки частіше біля основи кущиків. Влітку нори майже не використовуються, на ніч круглоголовки занурюються в пісок. Харчується комахами, серед яких по частоті переважають мурашки і жуки, а також прямокрилими, двокрилими, гусінню, клопами, павуками, метеликами, листям і насінням рослин. Для кращого травлення ковтає також пісок і камінчики.

Це яйцекладна ящірка. Здатна розмножуватися у віці 12-13 місяців. Період парування починається наприкінці квітня - на початку травня. Відкладання яєць відбувається з середини травня по липень. Молоді агами з'являються починаючи з середини липня. Довжина тіла з хвостом новонароджених ящірок 6-8 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від західних кордонів Китаю через всю північну підзону пустель до західного узбережжя Каспійського моря. У європейській частині ареалу вид поширений в російських областях — Дагестані, Калмикії, Ставропольському краї, Астраханської і Волгоградської областях. Часто зустрічається у Казахстані, Каракалпакії (Узбекистан) і в Туркменістані.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Phrynocephalus guttatus guttatus.
  • Phrynocephalus guttatus kuschakewitschi
  • Phrynocephalus guttatus kalmykus
  • Phrynocephalus guttatus salsatus

Джерела[ред. | ред. код]

  • The Reptile Database: Phrynocephalus guttatus
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.