Picea purpurea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Picea purpurea
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялина (Picea)
Вид:
P. purpurea
Біноміальна назва
Picea purpurea
Masters 1906

Picea purpurea (ялина багряна[1], кит. 紫果云杉, зігуо юнсхан) — вид роду ялина родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай (Ганьсу, Цинхай, Сичуань). Це субальпійський вид, що росте на висоті від 2600 до 3600 м над рівнем моря, переважно на північних схилах. Ґрунти сіро-бурі гірські або кам'янисті, як правило, підзолисті. Клімат холодний континентальний, кількість опадів від низької до помірної, більша частина яких, випадає як сніг взимку. Росте в чистих лісах або в суміші з кількома іншими видами соснових.

Опис[ред. | ред. код]

Росте як вічнозелене дерево до 50 м у висоту і 100 см діаметра, з пірамідальною кроною. Кора темно-сіра і луската. Кора гілок спочатку світло-жовтого або коричнево-жовтого кольору, знебарвлюється з часом, стаючи від сіруватого до жовтувато-сірого кольору. Листя пряме або злегка вигнуте, сплющено-ромбічне в поперечному перерізі, розміром 7–12 × 1,5–1,8 мм. Насіннєві шишки від червонувато до дуже темно-фіолетового кольору, еліпсоїдні, розміром 2.5–4(6) × 1.7–3 см. Насіння ≈ 9 мм, включаючи коричневі, фіолетово-плямисті крила. Запилення відбувається у квітні, насіння дозріває у жовтні.

Використання[ред. | ред. код]

Має високу якість деревини, яку використовують для будівництва, створення меблів, інструментів, в тому числі музичних інструментів і в обмеженій мірі для целюлози в промисловому виробництві, наприклад, паперу.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вирубки, які не супроводжувалися задовільною природною регенерацією (чи то через пожежу або випас) скоротили площі проживання виду. Цей вид присутній в кількох охоронних районах по всьому діапазону поширення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]