Плевротові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pleurotaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плевротові
Плеврот черепичастий (Pleurotus ostreatus)
Біологічна класифікація
Царство: Гриби (Fungi)
Тип: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Плевротові (Pleurotaceae)
Kühner (1980)
Pleurotus
(Fr.) P.Kumm. (1871)
Роди

Agaricochaete
Antromycopsis
Cantharocybe
Hohenbuehelia
Nematoctonus
Pleurotus

Посилання
Вікісховище: Pleurotaceae
EOL: 5972
ITIS: 936534
NCBI: 104366
MB: 81191
IF: 81191

Плевротові (Pleurotaceae) — родина базидіомікотових деревних грибів порядку агарикальні (Agaricales). До цієї родини належать гриби, що ростуть на деревині невеликими купками, або зростками, що нагадують невеликі букетики.

Опис[ред. | ред. код]

Шапинка сидяча або з ніжкою, бокова, ексцентрична, рідко — центральна; віялоподібна, ниркоподібна, язикоподібна або вухоподібна. М'якоть м'ясиста, пружна, суха. Пластинки спадні або приросли, білі, охристі або зрідка рожеві. Споровий порошок білий, рожевий, бузковий. У деяких видів на ранніх етапах розвитку є кільце від покривала, пізніше воно зникає. Плодові тіла ростуть частіше групами або зростаються від однієї основи, розташовуються черепичасто один над одним.

Цікавими є представники роду Pleurotus і Hohenbuehelia, вони є нематофагами, тобто живляться нематодами. Це є можливим за допомогою гіф, які можуть мати клейкі кінчики, які приклеюються до нематод, що проповзають поруч.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина містить 6 родів і 94 видів[1]. Найвідоміші гливи різних видів, які йдуть в їжу у вареному, смаженому і консервованому вигляді. Ці гриби дуже невибагливі, їх можна вирощувати і в домашніх умовах, і на промисловій основі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kirk PM, Cannon PF, Minter DW, Stalpers JA. (2008). Dictionary of the Fungi (вид. 10th). Wallingford: CABI. с. 549. ISBN 978-0-85199-826-8.