Plymouth Superbird

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Plymouth Superbird
Plymouth Superbird
Виробник Plymouth
Батьківська компанія Chrysler Corporation
Також називається Plymouth Roadrunner Superbird
Роки виробництва 1970
Місце виробництва США США
Клас Muscle car
Стиль кузова купе
Колісна база 2941 мм
Ширина 1941 мм
Висота 1560 мм
Маса 1742 кг
Споріднені Dodge Charger Daytona
Plymouth Road Runner

Plymouth Superbird — спортивний автомобіль, що випускався в 1970 році компанією Plymouth. Одна з найбільш легендарних гоночних машин серії NASCAR і неодноразовий її переможець під керуванням знаменитого гонщика Річарда Петті. Незважаючи на те, що Plymouth Superbird спочатку планувався, як виключно гоночна модель, але він був поставлений і на конвеєр. Вироблено було всього 1920 екземплярів, що робить їх колекційними автомобілями.

Plymouth Superbird був зовні майже повною копією Dodge Charger Daytona, а всередині — Plymouth Road Runner. Цю модель відрізняло величезне антикрило, що забезпечує хорошу притискну силу. Діяло воно, правда, тільки на швидкості понад 90 км/год, зате забезпечувало загальну увагу. До речі це перший випадок використання спойлерів в гонці NASCAR. До цього керованість гоночних автомобілів Америки була далеко не найкращою.

Гонки[ред. | ред. код]

Легендарний Plymouth Superbird №43 Річарда Петті в його музеї

Під управлінням легенди гонок NASCAR Річарда Петті Plymouth Superbird здобув ряд яскравих перемог, назавжди вписавши своє ім'я в історію світових гонок, проте він не зміг в повній мірі виправдати всіх надій, що покладалися на нього, так і не перевершивши свого не менш іменитого попередника Dodge Daytona. Всього в 1970 році була здобута 21 перемога (включаючи Daytona 500), але в 1971 році змінилися правила NASCAR (для автомобілів з антикрилом) поклали кінець участі Superbird в гонках.

Двигуни[ред. | ред. код]

  • 6.9 л 426 Hemi V8 425 к.с.
  • 7.2 л 440 Super Commando V8 375 к.с.
  • 7.2 л 440 Super Commando Six Barrel V8 390 к.с.

Посилання[ред. | ред. код]