Podocarpus rumphii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Podocarpus rumphii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Подокарпові (Podocarpaceae)
Рід: Podocarpus
Вид:
P. rumphii
Біноміальна назва
Podocarpus rumphii
Blume, 1849

Podocarpus rumphii — вид хвойних рослин родини подокарпових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Китай (Хайнань); Індонезія (Ява, Малі Зондські острови, Молуккські острови, Папуа, Сулавесі); Малайзія (півострів Малайзія, Сабах); Папуа Нова Гвінея (архіпелаг Бісмарка); Філіппіни. Вид є складовою частиною низовинних і низькогірських тропічних дощових лісів, де він може бути локально поширеним. Висота коливається від рівня моря до 1600 м, але в основному нижче 500 м над рівнем моря. На Яві знаходиться на вапняку, на інших островах також на ґрунтах, починаючи від глини до піску, отриманих з кислих типів порід. У високих лісах (40-50 м) може досягати пологу, успішно конкуруючи з покритонасінними. Великі листки саджанців можуть бути адаптацією до зростання в тіні, під іншими деревами; вони стають меншими, і більш шкірястими і жорсткими на відкритих сонцю кронах великих дерев.

Використання[ред. | ред. код]

Є цінним для деревини деревом, де воно досягає великих розмірів з чітким, прямим стовбуром. Деревина використовується для щогл, лонжерон і полюсів, в житловому будівництві для балок, в будівництві для підлог, столярних та інших теслярських робіт, для меблів та столярних виробів, шпону, коробок, і сірників. Вид присутній в кількох тропічних ботанічних садах і дендраріях.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Експлуатація була великою і на Філіппінах це, як повідомляється, призвело до того, що це дерево виживає протягом більшої частини свого ареалу тільки в охоронних місцях.

Посилання[ред. | ред. код]