Папуга-довгокрил капський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Poicephalus robustus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга-довгокрил капський

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Папуга-довгокрил (Poicephalus)
Вид: Папуга-довгокрил капський
Poicephalus robustus
(Gmelin, 1788)
Мапа поширення Poicephalus robustus robustus
Мапа поширення Poicephalus robustus robustus
Посилання
Вікісховище: Poicephalus robustus
Віківиди: Poicephalus robustus
ITIS: 177615
МСОП: 119194858
NCBI: 190152

Папуга-довгокрил капський[2] (Poicephalus robustus) — вид папуг, що мешкає на півдні Африки.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла папуги — 33 см без хвоста, хвіст — близько 9 см. Основний колір оперення — зелений. Пір'я голови, шиї і грудей жовтувато-коричневого кольору, низ тулуба — блакитно-зелений, спина і крила забарвлені в темно-оливково-зелений колір, плямочка на лобі і край крила зазвичай червоного або цегляно-оранжевого кольору. У окремих особин буває рожевий наліт на щоках. Дзьоб світлий, а окуляри — чорні. Райдужина очей темно коричнева. Колір лап — сірий.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть у мангрових заростях, фруктових садах і саванах. Можуть розбиватися на пари або жити порівняно невеликими групками. Під час польоті спілкуються голосно кричучи. Раціон становлять насіння, ягоди, горіхи, листя і гілочки дерев, квітки. Іноді можуть поїдати комах.

Гнізда влаштовують в дуплах дерев, де самиця зазвичай відкладає два-чотири яйця білого кольору. Пташенята вилуплюються в середньому через 27 днів. Птах невибагливий, довго живе в домашніх умовах.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Poicephalus robustus fuscicollis (Kuhl , 1820) — за розміром менше ніж номінальний підвид. Забарвлення в принципі не відрізняється від P. r . suahelicus, за винятком передньої частини тіла, яка у даного підвиду аквамаринова. На лобі самців майже ніколи немає смужки, а у самок вона може бути від червоного до рожевого кольору. Наддзьоб більш короткий, ніж у P. r . suahelicus. Мешкають в Того, Гамбії, Гані.
  • Poicephalus robustus robustus (Gmelin , 1788) — є номінальним підвидом, довжина тіла 33 см. Населяють південний схід Африки. Залишилось у природі близько 500 особин.
  • Poicephalus robustus suahelicus (Reichenow , 1898) — довжина тіла становить 34 см. Схожий з номінальним підвидом, але, на відміну від нього, має сірі голову і шию. На щоках помітні вкраплення червоного кольору. Самець найчастіше не має смуги на лобі, у самок вона червона з сірими цяточками. Передня частина тулуба зеленого кольору. Наддзьоб більше, ніж у номінального підвиду. Населяють території Мозамбіку, Зімбабве, північ Намібії і Ботсвани, південь дельти річки Конго.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Poicephalus robustus (Cape Parrot). www.iucnredlist.org.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]