Prada

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прада
Prada
Тип приватна компанія
Форма власності S.p.A.
Галузь Споживчі товари
Засновано 1913
Засновник(и) Маріо Прада
Штаб-квартира Італія Італія
Продукція одяг, текстиль, парфумерія, аксесуари
Офіційний сайт
CMNS: Prada у Вікісховищі

Пра́да (італ. Prada) — італійська приватна компанія, дім моди і модний бренд.

Історія[ред. | ред. код]

Будинок Прада в Мілані
Окуляри Прада

Компанія спочатку називалась «Prada Brothers», була заснована в 1913 році Маріо Прада[it] в Мілані. У 1978 році компанію успадкувала його онука Міучча Прада. На той час компанія займалася виготовленням виробів зі шкіри. Міучча розширила виробництво і націлилась на високу моду, couture, і більш богемний стиль.

Сьогодні Міучча Прада є однією з найвпливовіших дизайнерок одягу в індустрії моди.

Придбання[ред. | ред. код]

PRADA отримала великі борги від придбаного римського фінансово нестійкого модного будинку Фенді (італ. Fendi) на початку 1990-х. Прада розділяє компанію Фенді з LVMH, компанія виявляється не в змозі підняти або підтримати збитковий Фенді і згодом продає Фенді Луї Віттону. Прада досі відновлюється після цього боргу. У 1999 році компанія набуває Church's, англійського виробника якісного взуття, більш ніж 45% частки було продано Equinox.

Мобільний телефон LG Prada[ред. | ред. код]

Мобільний телефон LG Prada

У травні 2007 року Прада об'єднує сили з виробником стільникових телефонів LG Electronics для створення телефону LG Prada (KE850). Телефон продається за $ 800. У 2009 році в Європі почалися продажі KF900, другого покоління телефону. У телефоні була реалізована підтримка стандарту 3G, а також нова QWERTY клавіатура-слайдер, яка хоч і зробила телефон більше, зате збільшила функціональність. Також телефон підключався до наручного годинника Prada Link за технологією Bluetooth, так щоб власник міг переглядати текстові повідомлення на дисплеї годинника.

Архітектура[ред. | ред. код]

Прада доручає архітекторам, особливо таким, як Rem Koolhaas і Herzog & de Meuron, створити дизайн для основних магазинів у різних точках світу. У 2005 році недалеко від Західного Техасу, в містах Валентин і Марфа, пара скандинавських художників, Michael Elmgreen і Ingar Dragset, відкривають магазин Prada Marfa, скульптурно маскується як міні-бутік Prada. Розташоване вздовж ізольованою протяжності US Highway 90, 15 на 25-футові будівлі з цегли та штукатурки, частково фінансувалося Фондом Прада (Prada Foundation).

Бутіки й магазини[ред. | ред. код]

Прада має 10 бутиків і 3 великих магазини.

Магазин Прада в Мілані

Бутіки розташовані в таких містах, як:

Великі магазини знаходяться в:

Прада в культурі[ред. | ред. код]

  • Прада надихає поетів. Беатріче Лао, середземноморська поетеса, є однією з них. Вона концентрується на «сутності Прада»:

«Темні очі здивовані. Туш чорніше таємниці. Настрій - порцеляна. Її мрії тчуться за вікнами». Dreams Pradaesque (англ. '... Dusky eyes dazed. Mascara blacker than enigma. The mood is porcelain. Her dreams are weaving behind windows.' Dreams Pradaesque)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

На початку жовтня 2023 року було повідомлено, що італійський модний дім Prada вперше обʼєднається з комерційною космічною компанією Axiom Space для розробки скафандрів для місії NASA Artemis III. Місія на Місяць Artemis III запланована на 2025 рік. Вона стане першою висадкою екіпажу на Місяць після місії «Аполлона-17» у грудні 1972 року, а також першою, коли на Місяць зійде жінка. Інженери Prada працюватимуть разом з командою Axiom Space протягом усього процесу проєктування, розробляючи рішення щодо матеріалів і конструктивних особливостей для захисту від унікальних викликів космосу та місячного середовища[1].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Prada розроблятиме скафандри для майбутньої місії NASA на Місяць. // Автор: Зоя Захарова. 07.10.2023