Pratt & Whitney

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pratt&Whitney)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pratt & Whitney
Галузь промисловості аерокосмічне підприємство
Дата створення / заснування 1925[1]
Логотип
Зображення
Засновник Френсіс Праттd
Країна  США[2][1]
Організаційно-правова форма дочірнє підприємство і United Technologies
Місце заснування Омаха
Власник Raytheon Technologies Corporation
Батьківська організація Raytheon Technologies Corporation
Дочірня організація Pratt & Whitney Canada
Є власником Pratt & Whitney Canada
Розташування штаб-квартири Іст-Гартфорд і Коннектикут
Продукція реактивний двигун
Кількість підписників у соціальних мережах 155 857 і 29 400 ± 99[3]
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Pratt & Whitney у Вікісховищі

Pratt & Whitney — американський аерокосмічний концерн, виробник авіаційних двигунів для цивільної та військової авіації, ракетних двигунів для NASA; є частиною холдингу United Technologies. Компанія входить в «велику трійку» виробників авіадвигунів разом з Rolls-Royce та General Electric. Крім авіаційних двигунів, Pratt & Whitney виробляє модульні та пересувні газотурбінні установки для промислових цілей, двигуни для локомотивів, ракетні двигуни. Компанія налічує більш ніж 35 000 працівників і обслуговує більше 9 000 клієнтів з 180 країн світу[4]

Історія[ред. | ред. код]

В квітні 1925, Фредерік Брант Рентшлер з Огайо, колишній менеджер Wright Aeronautical, вирішив заснувати свою власну авіаційну справу.[5] Він, з допомогою своїх компаньйонів Едварда Дідса та Гордона Рентшлера, звернувся до керівництва компанії Pratt & Whitney Measurement Systems, з метою надання йому засобів та місця для виробництва нових авіаційних двигунів його власної розробки.[5] Компанія Pratt & Whitney надала йому позику в розмірі $250,000, права на використання назви Pratt & Whitney, і площі в своїх будівлях. Це було початком підприємства Pratt & Whitney Aircraft Company.[5] Перший двигун Pratt & Whitney — Wasp, був завершений напередодні Різдва 1925 року. Wasp розвинув потужність 425 к.с. (317 кВт) під час третього тестового випробування. Він легко пройшов кваліфікаційні випробування військово-морського флоту в березні 1926 року, і в жовтні ВМС США замовили 200 двигунів. Wasp демонстрував таку швидкість, набір висоти, продуктивність та надійність, що став революцією в американської авіації.[5]

У 1929 Фредерік Рентшлер завершив співпрацю з компанією Pratt & Whitney Machine Tool і заснував корпорацію United Aircraft and Transport, яка була попередницею корпорації United Technologies. Згода дозволила Рентшлеру забрати назву з собою в нову корпорацію.

У 1971 єдиний раз в історії Формули-1 на старт вийшов болід з газотурбінним двигуном Pratt & Whitney — Lotus-56B. Втім в жодній з трьох гонок успіху домогтися не вдалося. Єдиний фініш був на рахунку майбутнього дворазового чемпіона Ф1 Емерсона Фіттіпальді — 8 місце в Гран-Прі Італії.

2 серпня 2005 придбала компанію з виробництва космічних двигунів Rocketdyne у корпорації Боїнг та перейменувала компанію в Pratt & Whitney Rocketdyne, Inc.

Продукція[ред. | ред. код]

Турбореактивні двигуни для комерційної авіації[ред. | ред. код]

Військові турбореактивні двигуни[ред. | ред. код]

Двигуни внутрішнього згоряння (поршневі)[ред. | ред. код]

Турбогвинтовий двигун[ред. | ред. код]

Промислові турбіни[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ROR release v1.27 — v1.27 — 2023. — doi:10.5281/ZENODO.8071924
  2. Open Funder Registrydoi:10.13039/100004684
  3. YouTube Application Programming Interface
  4. Pratt & Whitney: An Overview web page [Архівовано 30 січня 2009 у Wayback Machine.], Pratt & Whitney
  5. а б в г (Fernandez, 1983, с. 23–53), Chapter 2.

Посилання[ред. | ред. код]