Прінс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Prince)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прінс
англ. Prince
Основна інформація
Повне ім'я англ. Prince Rogers Nelson
Дата народження 7 червня 1958(1958-06-07)[1][2][…]
Місце народження Міннеаполіс, Міннесота, США[1][4]
Дата смерті 21 квітня 2016(2016-04-21)[5][6][…] (57 років)
Місце смерті Шангассен[8]
Причина смерті fentanyl toxicityd[9][10]
Роки активності 19782016
Громадянство США[11][12]
Національність афроамериканці[13]
Віросповідання Свідки Єгови[14]
Професії кіноактор, співак, кінорежисер, автор-виконавець, сценарист, музичний продюсер, кінокомпозитор, кінопродюсер, мультиінструменталіст, танцюрист, гітарист, композитор, актор
Освіта Central High Schoold (1976)[15][16], Central High Schoold і Middle Tennessee State Universityd
Співацький голос контратенор
Інструменти гітара[17], acoustic bass guitard, ударний музичний інструмент, Linn LM-1, фортепіано, вокал[d][17], musical keyboardd[17], бас-гітара і Драм-машина
Мова англійська
Жанри попрок, synth funkd, сучасний ритм-енд-блюз, фанк[4], pop sould, денспоп[18][19][20], Minneapolis soundd[21][22], funk rockd[23], соул[17], рок-музика і джаз
Псевдоніми The Purple One, Love Symbol, Artist, «артист, раніше знаний як Прінс (The Artist Formerly Known As Prince)»
Колективи The Time, The Revolution, The New Power Generation (NPG)
Лейбл NPG Records, Paisley Park, Warner, Columbia
Нагороди
Батько John L. Nelsond
Мати Mattie Shawd
Діти (1[24]) Amiir Gregory Nelsond
prince.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Прінс (англ. Prince), справжнє ім'я — Прінс Ро́джерс Не́льсон (англ. Prince Rogers Nelson; 7 червня 1958 — 21 квітня 2016[25][26]) — американський музикант, автор пісень, співак, музичний продюсер, танцюрист та режисер. Він відомий за свій еклектизм, яскраві виступи та екстравагантне вбрання. Також він був мультиінструменталістом та гітаристом-віртуозом. Його творчість охоплює такі напрямки, як фанк, R&B, джаз-рок, соул, психоделія, поп, нова хвиля та багато інших. Критики вважають, що Принс поєднав у собі риси трьох видатних піонерів: рок-н-ролу — Літл Річарда, ритм-енд-блюзу — Джеймса Брауна і психоделічного року — Джимі Гендрікса.

Принс народився і виріс у Міннеаполісі. З раннього віку захоплювався музикою та написав свою першу пісню, ''Funk Machine'', у сім років. Він підписав контракт з Warner Bros. Records в 17 років та випустив свій дебютний альбом, For You, у 1978 році. Його наступний альбом, Prince (1978), став платиновим. Наступні три альбоми — Dirty Mind (1980), Controversy (1981) та 1999 (1982) — також стали напрочуд успішними. 1984 року він разом зі своїм гуртом, The Revolution, випустив альбом Purple Rain, що був також і саундтреком до однойменного фільму. Він швидко став популярним та найбільш комерційно успішним з-понад усіх інших альбомів Принса, проводячи 24 тижні на вершині Billboard 200. За той час було продано більше 25 мільйонів копій альбому у всьому світі. Після релізу Around the World in a Day (1985) та Parade (1986), The Revolution було розпущено, і Принс випустив подвійний сольний альбом Sign o' the Times (1987). Він випустив ще три сольні проєкти перед тим, як у 1991 році дебютував його гурт «The New Power Generation».

У 1993 році, через конфлікт з Warner Bros., він змінив своє сценічне ім'я на невимовний символ, що відомий також як ''Love Symbol'', і почав випускати альбоми набагато швидше, щоб покінчити з контрактом та бути вільним від зобов'язань. За два роки (1994—1996) він випустив п'ять альбомів, перед тим, як підписав угоду з Arista Records в 1998 році. 2000 року він повернувся до свого звичного імені. Принс після цього випустив 16 альбомів, включно з Musicology (2004), що став платиновим. Його останній альбом, Hit n Run Phase Two, вийшов на стрімінговому сервісі, Tidal, у 2015 році. Чотири місяці потому, у віці 57 років, Принс помер унаслідок випадкового передозування фентанілом у Пейслі Парку, що в Шангассені, Міннесота.

Принс започаткував один із жанрів фанк-року, що став називатися «Міннеаполіське звучання». Він продав більше 100 мільйонів записів у всьому світі, що робить його одним із найуспішніших музикантів усіх часів. Він отримав сім «Греммі», сім «Brit Awards», шість «American Music Awards», чотири «MTV Video Music Award», «Оскар» та «Золотий глобус». 2004 року ім'я Принса було занесено до Зали слави рок-н-ролу, а в 2016 році до Зали слави ритм-енд-блюзу. Журнал «Rolling Stone» поставив Принса на 27-е місце у списку 100 найкращих виконавців усіх часів.

Біографія[ред. | ред. код]

Принс народився і виріс в Міннеаполісі в сім'ї афроамериканців[27]. В юності захоплювався музикою Джеймса Брауна, Слая Стоуна, Джорджа Клінтона і Джимі Хендрікса. 1977 року став членом гурту 94 East, створеного чоловіком двоюрідної сестри, а в 1978 році випустив перший сольний альбом, для якого самостійно написав, спродюсував, аранжував і виконав всі пісні.

Ранні записи Принса були революційними для ритм-енд-блюзу: місце традиційної духової секції займали запаморочливі синтезаторні імпровізації, в основі багатьох композицій лежали ритмічні пульсації драм-машин. На основі матеріалу ранньої творчості Принса музичні критики заговорили про особливе «Міннеаполіське звучання», яке протиставлялося пануючому в ритм-енд-блюзі 1970-х м'якому «Філадельфійському звучанню». Після Принса втратив актуальність існуючий колись поділ ритм-енд-блюзу на ліричний соул і танцювальний фанк; кожна його композиція була оригінальним синтезом цих напрямків.

Ці риси проявилися вже у другому альбомі артиста Prince (жовтень, 1979), в який увійшов його перший великий хіт «I Wanna Be Your Lover». Третій альбом Dirty Mind (жовтень, 1980), знову написаний самостійно, викликав багато шуму своїми відвертими, часом провокаційними, текстами. Не менш епатували його колоритні, динамічні виступи в чоботах на високих підборах.[28]. Коли в 1981 році Принс з'явився на розігріві у Rolling Stones на високих підборах, у в'язаних гамашах, бікіні і полушинелі військового крою, шанувальники легендарного рок-гурту закидали його сміттям. Пішли чутки про нетрадиційність його сексуальної орієнтації.

Пік популярності[ред. | ред. код]

У тому ж 1981 році, повернувшись з викликавшого суперечливі відгуки «панк-фанк-туру» по США, Принс оголосив про створення групи The Time, під егідою якої в 1980-ті було випущено чотири альбоми, єдиним автором і виконавцем пісень яких виявився він сам. Група, як така, існувала від концерту до концерту і була в кінцевому рахунку перейменована в The Revolution. У жовтні 1982 року на полиці музичних магазинів надійшов подвійний альбом артиста, 1999, який зробив його ім'я відомим за межами США, Принс став найпопулярнішим музикантом планети після Майкла Джексона. Два треки з альбому стали візитними картками Принса і увійшли в складений журналом «Rolling Stone» список найкращих пісень усіх часів — антиутопічна «1999» і повна еротичного підтексту «Little Red Corvette».

Гітара Принса «Жовта хмара» на виставці в Смітсонівському інституті.

Істерія навколо імені Принса досягла піку в 1984 році, з виходом його найуспішнішого альбому Purple Rain, який супроводжувався однойменним фільмом («Пурпурний дощ»). Протягом всього року Принс панував в чартах, іноді одночасно очолюючи списки найпродаваніших в США альбомів, синглів та фільмів. На першій сходинці Billboard 200 альбом провів 24 тижні поспіль. Дві пісні з альбому — «When Doves Cry» і «Let's Go Crazy» дійшли до першої позиції в Billboard Hot 100, а велична балада «Purple Rain» зупинилася на другому місці, але зате була удостоєна «Оскара», як найкраща пісня до фільму і була згодом названа журналом Pitchfork «найкращою піснею 1980-х».[29] Альбом Purple Rain став зенітом успіху Принса у публіки і критиків; він регулярно входить в списки найкращих альбомів епохи рок-н-ролу.

Виснажений тривалим туром по США (в якому його супроводжувала подруга Аполлонія), Принс оголосив про тимчасове припинення концертної діяльності і знімання на телебаченні. Протягом наступних років він послідовно працював над розширенням своєї музичної палітри, збагачуючи її елементами панку, джазу, хіп-хопу і нової хвилі. 1986 року вийшли альбом і фільм «Parade», в які увійшла одна з найхарактерніших та найвідоміших пісень Принса — «Kiss» (Перше місце в чартах США). Мало хто з авторів пісень могли в той час зрівнятися з Принсом за затребуваністю — створена ним для Чакі Хан версія «I Feel for You» стала першою реп-композицією, яка очолила британські чарти, а в 1990 р. Шинейд О'Коннор записала найкасовіший сингл року — пронизливу баладу «Nothing Compares 2 U», автором якої знову-таки був Принс. Майлз Девіс заявляв, що мріє попрацювати з Принсом, якого вважав «найперспективнішим артистом нашого часу» і «новим Дюком Еллінгтоном».

Експерименти 80-их та 90-их[ред. | ред. код]

З другої половини 1980-х творчість Принса, більш не стримувана комерційними міркуваннями, стала еволюціонувати в самих непередбачуваних напрямках. Деякі пояснювали наліт психоделії і експериментальну структуру таких його записів, як «Batdance» (1989, тема до фільму «Бетмен», перше місце в чартах США), захопленням наркотиком «екстазі». 1987 року співак за кілька днів до релізу скасував вихід амбітно задуманого, як «повернення до чорного коріння» альбомуThe Black Album. Подібна непередбачуваність бентежила фанатів і підточувала основи його успіху у публіки. Альбом, що вийшов в 1987 році Sign o 'the Times не зміг піднятися в американських чартах вище 6-го місця, хоча критики назвали його найглибшим і найоригінальнішим альбомом Принса, а впливовий журнал «Time» визнав його найкращим альбомом 80-их.

Nude Tour, 1990 рік

З настанням дев'яностих Принс став радикально змінювати свій імідж і музику. Він розпустив The Revolution і створив новий колектив — The New Power Generation, під ім'ям якого випустив в 1991 році успішний альбом Diamonds and Pearls, який запам'ятався потужним вокалом Розі Гейнс. Одночасно з роботою над власним диском він допомагав Мадонні і Кейт Буш в записі альбомів Like a Prayer і The Red Shoes відповідно. Але найбільші зміни в образі співака трапилися після 1993 року, коли він випустив новий альбом, назвою якого вибрав поєднання чоловічих (♂) і жіночих (♀) символів, а словесним сценічним відповідником обрав назву Love Symbol. Цей же символ став позначенням самого артиста: записи попередніх років перевипускалися ним під ім'ям «Принс (1985—1993)», а нові роботи — під ім'ям «артист, раніше відомий, як Принс». Якщо колишній Принс запам'ятався всім своєю зухвалістю, зухвалим сценічним образом, то теперішній Love Symbol поставав смиренним і лагідним. Загальний подив зміною імені на невимовне нове і супутнє катастрофічне падіння показників продажів вилилися в судову тяжбу Принса з його лейблом Warner Brothers, який, на думку співака, обмежував його творчу незалежність. Він став з'являтися на публіці з нанесеним на щоку словом «slave» (укр. «раб»)

Після закінчення терміну контракту з Warner Brothers в 1996 році, Принс випустив три диски різноманітного матеріалу під назвою Emancipation, серед яких фанати виявили і перші в його житті кавер-версії хітів інших виконавців. Ця добірка пісень була зустрінута без ентузіазму, і жодна з нових записів Принса не зміг повторити успіху «The Most Beautiful Girl in the World» — єдиного з його синглів, який очолював британські чарти продажів (це було у 1994 році). Однак під кінець тисячоліття авторитетний журнал «Rolling Stone» включив Принса в число «небожителів» епохи рок-н-ролу, а в 2000 році він відновив використання свого власного імені.

Дискографія[ред. | ред. код]

Принс — досить плідний артист. Його дискографія включає понад 20 студійних альбомів, кілька компіляційних та живих альбомів, існує також неофіційна інформація про велику кількість не опублікованих записів. В інтерв'ю канадському журналу McLeans у серпні 2004 він повідав:

Я можу писати пісні кожен день, проте ви спитаєте себе: „А скільки записів мені потрібно?“.

Завдяки ретельному відбору матеріалу у поєднанні з надзвичайною плідністю творчий доробок цього музиканта рівний за якістю.

За кар'єру Принс продав понад 100 мільйонів платівок та записав понад 30 альбомів. Він був і співаком, і композитором, і аранжувальником, а також грав на багатьох інструментах. Найвідомішими його хітами є «Let's Go Crazy» та «When Doves Cry». Альбоми Prince очолювали хіт-паради: «Dirty Mind» (1980), «1999» (1982) і найвідоміший його диск «Purple Rain» (1984)[30].

До початку 90-х музикант добився статусу не тільки культового виконавця, а й одного з найпопулярніших композиторів. Написані ним композиції для інших виконавців також очолювали хіт-паради — досить згадати найуспішніший запис ірландської співачки Шинейд О'Коннор сингл «Nothing Compares 2 U», який написав Принс[30].

У 2004 Принс був занесений до Зали слави рок-н-ролу . Також його 6 пісень потрапили до Списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone, 4 альбоми — до Списку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone.

В листопаді 2016 відбувся реліз найращих хітів музиканта «4Ever», а 2017 року вийшло перевидання альбому «Purple Rain».

Рік Альбом США Британія Світовий продаж
RIAA
Certification
BPI
Certification
Інше
1978 For You 163 - 930,000 - -
1979 Prince 22 - 1,95 млн Платиновий (02/21/80) Золотий (12/11/04)
1980 Dirty Mind 45 - 2,01 млн Золотий
(06/20/84)
-
1981 Controversy 21 - 2,65 млн Платиновий (01/11/85) Срібний (11/17/89)
1982 1999 9 30 6.07 млн 4хПлатиновий (03/24/99) Срібний (01/01/85)
  • 5-й студійний альбом
  • Випущено: Жовтень, 1982
  • Лейбл: Warner Bros. Records
  • Double LP albu млн
1984 Purple Rain 1 7 19.88 млн 13хПлатиновий (05/16/96) 2хПлатиновий (05/01/90)
  • Credited to «Prince and The Revolution»
  • 1-й саундтрек
  • Випущено: Червень, 1984
  • Лейбл: Warner Bros. Records
1985 Around the World in a Day 1 5 4.58 млн 2хПлатиновий (07/02/85) Золотий (04/22/95)
  • Credited to «Prince and The Revolution»
  • 6-й студійний альбом
  • Випущено: Квітень, 1985
  • Лейбл: Warner Bros. Records
1986 Parade 3 4 4.15 млн Платиновий (06/03/86) Платиновий (03/01/92)
  • Credited to «Prince and The Revolution»
  • 2-й саундтрек
  • Випущено: Березень, 1986
  • Лейбл: Warner Bros. Records
1987 Sign o' the Times 6 4 4.02 млн Платиновий (01/10/89) Платиновий (09/01/90)
  • 7-й студійний альбом
  • Випущено: Березень, 1987
  • Лейбл: Warner Bros. Records
  • Double LP albu млн
  • Replaced the withdrawn albums «Camille», «Dream Factory», and «Crystal Ball».
1988 Lovesexy 11 1 2,82 млн Золотий
(12/05/88)
Платиновий (08/23/89)
1989 Batman 1 1 6.79 млн 2хПлатиновий (08/29/89) Платиновий (11/01/89)
1990 Graffiti Bridge 6 1 2,30 млн Золотий
(11/01/90)
Золотий (08/21/90)
1991 Diamonds and Pearls 3 2 6.45 млн 2хПлатиновий (01/30/92) Платиновий (12/01/91)
1992 Love Symbol 5 1 2,70 млн Платиновий (12/17/92) Платиновий (05/01/93)
1993 The Hits/The B-Sides 19 4 1,00 млн Платиновий (12/01/93) Срібний (06/01/95)
  • 1-а збірка хітів
  • Випущено: Вересень, 1993
  • Лейбл: Paisley Park Records, first two including hit singles and new songs, and third CD including B-sides and rarities
1993 The Hits 1 46 5 2,75 млн Платиновий (08/10/95) Платиновий (06/01/95)
1993 The Hits 2 54 5 2,25 млн Платиновий (08/10/95) Платиновий (06/01/95)
1993 Goldnigga - - - - -
1994 The Beautiful Experience 92 - - - -
1994 1-800-NEW-FUNK - - - - -
  • Compilation
  • Випущено: 1994
  • Лейбл: NPG Records
  • Includes songs written and produced by Prince and performed by other acts
1994 Come 15 1 1,00 млн Золотий
(10/18/94)
Золотий (08/01/95)
1994 The Black Album 47 36 575,000 - -
  • 12-й студійний альбом
  • Випущено: Листопад, 1994
  • Лейбл: Warner Bros. Records
  • Recorded in 1986—1987 and withdrawn
1995 The Gold Experience 6 4 900,000 Золотий
(12/07/95)
Золотий (10/01/95)
1995 Exodus - - - - -
1996 Girl 6 75 - - - -
1996 Chaos And Disorder 26 14 350,000 - -
1996 Emancipation 11 18 1,20 млн 2хПлатиновий (02/07/97) -
  • 15-й студійний альбом
  • Випущено: Листопад, 1996
  • Лейбл: NPG Records
1997 Crystal Ball 62 121 275,000 - -
1997 Kamasutra - - - - -
1997 The Truth - - - - -
  • 16-й студійний альбом
  • Випущено: Березень 1998
  • Лейбл: NPG Records
1998 Newpower Soul 22 38 425,000 - -
1999 1999: The New Master 150 - - - -
1999 The Vault: Old Friends 4 Sale 85 47 250,000 - -
1999 Rave Un2 the Joy Fantastic 18 145 750,000 Золотий
(12/10/99)
-
2000 Rave In2 the Joy Fantastic - - - - -
2001 The Very Best Of Prince 55 2 2,00 млн Платиновий (09/21/04) Платиновий (01/23/04)
  • 2-а збірка хітів
  • Випущено: Липень, 2001
  • Лейбл: Rhino Records
2001 The Rainbow Children 109 - 300,000 - -
  • 18-й студійний альбом
  • Випущено: Листопад, 2001
  • Лейбл: NPG Records
2002 One Nite Alone… - - - - -
  • 19-й студійний альбом
  • Випущено: 2002
  • Лейбл: NPG Records
2002 One Nite Alone… Live! - - 950,000 - -
  • 1s-й живий альбом
  • Випущено: Грудень, 2002
  • Лейбл: NPG Records
2003 Xpectation - - - - -
  • 2-й Інструментальний альбом
  • Випущено: Січень, 2003
  • Лейбл: NPG Records
2003 C-Note - - - - -
2003 N.E.W.S - - - - -
  • Інструментальний альбом
  • Випущено: Липень, 2003
  • Лейбл: NPG Records
2004 The Chocolate Invasion - - - - -
  • 20-й студійний альбом
  • Випущено: 2004
  • Лейбл: NPG Records
2004 The Slaughterhouse - - - - -
  • 21-й студійний альбом
  • Випущено: 2004
  • Лейбл: NPG Records
2004 Musicology 3 3 2,50 млн 2хПлатиновий (01/31/05) Золотий (05/14/04)
2006 3121 1 9 1,5 млн Золотий
(06/26/06)
-
2006 Ultimate 61 6 - - -
  • 3-тя збірка хітів
  • Випущено: Серпень, 2006
  • Лейбл: Rhino Records
2007 Planet Earth[31] 3 -

Смерть[ред. | ред. код]

Принс потрапив до лікарні незадовго після виступу на сцені, але невдовзі залишив шпиталь. Смерть сталася через тиждень у його маєтку в штаті Міннесота, про це повідомила його агент.

Принс не залишив заповіту. Його статки оцінювали приблизно в $100 млн[32].

Висловлюючи скорботу через смерть Принса, поп-зірка Кеті Перрі сказала:[30]

Світ втратив багато магії

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Жовту електрогітару Принса продали на аукціоні Heritage Auctions в Лос-Анджелесі за $137,5 тис.[32]. ЇЇ купив власник футбольної команди «Індіанаполіс Колтс» Джим Ірсей. За даними будинку аукціонів Heritage Auctions, ця гітара була одним з найулюбленіших музичних інструментів Принса[32].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #118866060 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. SNAC — 2010.
  3. Internet Broadway Database — 2000.
  4. а б ロックミュージシャンのプリンスさん死去 57歳朝日新聞, 2016.
  5. Prince, singer and superstar, dies aged 57 at Paisley Park — 2016.
  6. http://www.billboard.com/articles/news/7341522/prince-dead
  7. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/21/prince-feared-dead-as-police-investigate-death-on-stars-paisley2/
  8. http://www.startribune.com/investigation-underway-into-prince-s-death/376741561/
  9. https://apnews.com/article/3c35f1efbd3a4ae1add3a3d787864475
  10. https://www.rollingstone.com/music/music-features/musics-fentanyl-crisis-inside-the-drug-that-killed-prince-and-tom-petty-666019/
  11. http://www.nytimes.com/2004/07/12/arts/for-prince-a-resurgence-accompanied-by-spirituality.html
  12. http://www.bbc.co.uk/music/artists/070d193a-845c-479f-980e-bef15710653e
  13. BlackPast.org — 2004.
  14. http://www.startribune.com/authorities-investigating-death-at-prince-s-paisley-park/376578441/
  15. http://www.startribune.com/central-alums-mark-alma-mater-s-centennial/214178921/
  16. http://www.startribune.com/the-real-story-behind-prince-s-junior-high-basketball-photo/295046261/
  17. а б в г Montreux Jazz Festival Database
  18. http://www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Kamasutra-l-en.html
  19. http://www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Exodus_(New_Power_Generation_album)-l-en.html
  20. http://www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Xpectation-l-cn.html
  21. http://www.axs.com/prince-s-around-the-world-in-a-day-a-little-weird-but-still-top-notch-30704
  22. http://www.startribune.com/entertainment/music/234085621.html
  23. http://www.albumoftheyear.org/ratings/35-rolling-stone-highest-rated/1988/1
  24. English Wikipedia community Wikipedia — 2001.
  25. Prince is dead - Body found at Minnesota estate days after he was rushed to hospital with severe flu. Mail Online. 21 квітня 2016 року. Процитовано 21 квітня 2016 року. (en)
  26. PRINCE FATALITY AT PAISLEY PARK ESTATE. TMZ. 21 квітня 2016 року. Процитовано 21 квітня 2016 року. (en)
  27. I Would Die 4 U: Why Prince Became an Icon - Touré. 19 березня 2013. 
  28. Prince (I) — Biography
  29. Purple Rain у виконанні Prince названий найкращим синглом 1980-х за версією Pitchfork. Архів оригіналу за 4 жовтня 2015. Процитовано 23 квітня 2016. 
  30. а б в Помер співак Прінс
  31. http://www.billboard.com/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003592384
  32. а б в Електрогітару Прінса продали за $137,5 тис. - BBC Україна (uk-UA). Процитовано 26 червня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]