Proboscidea louisianica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Proboscidea louisianica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Martyniaceae
Рід: Proboscidea
Вид:
P. louisianica
Біноміальна назва
Proboscidea louisianica
Синоніми

 

  • Martynia louisianica

  Пробосцідея луїзіанська, рослина-капкан (Proboscidea louisianica) — вид рослин родини Мартинієві.

Назва[ред. | ред. код]

В англійській мові рослину називають «слонячі бивні» (англ. elephant tusks), «чортів кіготь» (англ. devil's claw) через дивної форми плід з гачками. Таку ж назву («чортів кіготь») мають африканські рослини роду Harpagophytum.

Науковці не можуть дійти згоди чи є Proboscidea fragrans підвидом Пробосцідеї луїзіанської Proboscidea louisianica subsp. fragrans.[1]

Будова[ред. | ред. код]

Однорічна залозисто-опушена рослина з довгим розгалуженим лежачим стеблом. Має великі широкоовальні, при основі серцеподібні черешкові листки. З пазух листків ростуть китиці з кількох великих квіток на довгих квітконіжках. Дзвіночкоподібні віночки — білуваті або жовтуваті, всередині — пурпурові або жовті. Плоди стручки мають міцні, здерев'янілі гачкоподібно загнуті вирости. Стручок містить 40 чорних насінин.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Завдяки гачкоподібним виростам на плодах — зачіпляється за кінцівки та хутро великих тварин і переноситься на великі відстані. Створює проблеми для вівчарства, оскільки заплутується у хутрі тварин.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Походить з південного заходу США та Мексики.

Інвазійний вид, що поширився на Кавказі, Кубані по краях кукурудзяних полів та в заплавах. Зараз насіння розповсюджують коні і домашня худоба. В Україні був зафіксований у 1961 р. у Старобешівському районі Донецької області на полях радгоспу «Каракубський» агроном.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Молоді стручки їстівні після приготування.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bretting, P. K. (1983). The Taxonomic Relationship between Proboscidea louisianica and Proboscidea fragrans (Martyniaceae). The Southwestern Naturalist. Т. 28, № 4. с. 445—449. doi:10.2307/3670825. Процитовано 2 червня 2018.
  2. Proboscidea Plant Care ? Learn About Devil?s Claw Uses And Growing Info. www.gardeningknowhow.com (амер.). Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 2 червня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]