Procolobus kirkii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Procolobus kirkii

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Procolobus
Вид: P. kirkii
Procolobus kirkii
(Gray, 1868)

Посилання
Вікісховище: Procolobus kirkii
Віківиди: Procolobus kirkii
EOL: 4453913
ITIS: 944233
МСОП: 39992
NCBI: 591937

Procolobus kirkii (Проколобус Керка) — вид приматів з роду Procolobus родини мавпові. Вперше описаний учасником Замбезійської експедиції Лівінгстона Джоном Керком.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 45–65 см, довжина хвоста: 58–77 см, вага: 5.2–11.3 кг. Тварини мають чорне або темно-червоне хутро на спині. Уздовж плечей і рук, хутро чорне. Чорне, лисе обличчя з червоно-коричневими очима обрамлене білим волоссям. Рот і ніс рожеві. Черево від білого або червонувато-жовтого кольору до сірого.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік острова Занзібар (Танзанія), де це проживає у первинних вторинних лісах на висоті 0–110 м.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Живе групами по кілька, в середньому 30 осіб. На молоде листя і листові бруньки припадає більше 50% від раціону. Деякі групи часто харчуються мангровим листям, а населення на коралових рифах по всій видимості, живуть на більш сухій, грубій дієті. Вид денний і деревний.

Тварини можуть розмножуватися цілий рік. Одне дитинча народжується після вагітності близько п'яти місяців. У перші місяці діти мають чорну спину. Вони вигодовуються до 17 місяців.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Частині популяції серйозно загрожує руйнування довкілля в результаті лісозаготівель, виробництва деревного вугілля, пожеж, на вид іноді полюють. Занесений до класу А під Африканської конвенції, і в Додаток I СІТЕС.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Inventory Acc.942 Papers of Sir John Kirk GCMB KCB and Lady Kirk née Helen Cooke. National Library of Scotland: Manuscripts Division.

Посилання[ред. | ред. код]