Procolobus verus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Procolobus verus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Procolobus
Вид: P. verus
Procolobus verus
(van Beneden, 1838)

Посилання
Вікісховище: Procolobus verus
Віківиди: Procolobus verus
EOL: 1010635
ITIS: 573053
МСОП: 18245
NCBI: 373033
Fossilworks: 234342

Procolobus verus (Проколобус оливковий) — вид приматів з роду Procolobus родини мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Тварини досягають довжини тіла 43-49 см, довжини хвоста 57-64 см і ваги від 2,9 до 4,4 кг. Їх хутро оливково-зеленого або коричневого кольору зверху, знизу тьмяно-сірого. Невелика, округла голова має короткий, сірий гребінь з вихором сивого волосся на кожній стороні чола.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Бенін; Кот-д'Івуар; Гана; Гвінея; Ліберія; Нігерія; Сьєрра-Леоне; Того. Їх місцем існування є ліси, як болотні так і вторинні.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Раціон в основному складається з молодих листків, бутонів і квітів (70%), а також тільки 10% зрілого листя. Цей вид денний, майже виключно деревний і дуже сором'язливий. Вони живуть в групах від 5 до 20 (зазвичай від 10 до 15) тварин, які складаються з одного самця, кількох самиць і потомства. Відомі хижаки: Stephaboaetus coronatus, Panthera pardus, Homo sapiens.

Після приблизно 5-6 місяців вагітності, самиця народжує зазвичай одне дитинча. Це єдині сухоносі мавпи, які носять молодь в роті, поведінка, яку можна побачити частіше в мокроносових мавп. Після 3—6 років тварини стають статевозрілими.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Чисельність, ймовірно, знижується через втрати лісових місць проживання і полювання, особливо в далекосхідній частині ареалу. Вид включений до класу А Африканської конвенції і Додатку II СІТЕС. Зустрічається в ряді охоронних територій.

Посилання[ред. | ред. код]