Протостега

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Protostega)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протостега
Час існування: Пізня крейда

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Чотириногі (Tetrapoda)
Амніоти (Amniota)
Завропсиди (Sauropsida)
Ряд: Testudines
Підряд: Cryptodira
Родина: Protostegidae
Рід: †Protostega
Cope, 1871
Вид: Протостега
Protostega gigas
Посилання
Вікісховище: Protostega
EOL: 4522539
Fossilworks: 36368

Протостега (лат. Protostega) — гігантська морська черепаха крейдяного періоду. Належить до вимерлого крейдяного родини Protostegidae, близького до сучасних шкірястих черепах. Описана Е. Д. Коупом в 1872 році на підставі залишків пластрона, знайдених в 1871 році в канзаських крейдяних відкладеннях.

Морфологія[ред. | ред. код]

Гігантська черепаха, завдовжки до 3,4 метрів, але звичайні розміри близько 2—2,5 метрів. Відрізняється відносно дуже великими розмірами черепа, ширина черепа майже дорівнює довжині. Дзьоб слабо заломлений вниз і не так виділяється як в архелона. Широка альвеолярна поверхня верхньої щелепи тягнеться майже до очної ямки. Дуже потужний латеральний відросток плечової кісті. Невральний кіль нерівний. Реброві пластинки відносно розвинені, фонтанелі в карапаксі менше, ніж в архелона. Краєві пластинки рівні. Кістки пластрона великі, черевна фонтанель невелика. Ласти відносно коротше, ніж в архелона. Походить з древніших відкладень, ніж архелон, входить у фауну Ніобрари (коньяк-сантон). Відома з Канзасу, Південної Дакоти, Колорадо, Вайомінга, Алабами, Міссурі, Техасу. Не виключено існування цього роду і поза Північною Америкою (наприклад, у верхньому крейді Англії або Східної Азії, також Марокко). Типовий вид — P. gigas. Вказується на існування не менше 5 видів, які можуть бути синонімами типового.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

По способу життя могла відрізнятися від архелона, зважаючи на відмінності в будові черепа. Можливо, харчувалася молюсками, можливо, навіть водоростями. Також як і для архелона, відомі залишки скелетів із слідами зубів акул (і самими зубами, застряглими в кісті). Ймовірно, акули об'їдали мертвих черепах.

Відомі випадки, коли задні ласти протостегід приймали за «скелет руки людини крейдяного періоду», що активно використовують у своїх цілях креаціоністи.

У фільмах[ред. | ред. код]

Протостега стала одним з героїв 3D фільму «Морські чудовиська — доісторична пригода» (2007).

Література[ред. | ред. код]

  • Основы палеонтологии: Земноводные, пресмыкающиеся и птицы / под ред. Рождественского А. К., Татаринова Л. П. — М.: Наука, 1964. С. 418.

Посилання[ред. | ред. код]