Psarolepis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Psarolepis
Час існування: Силур - Девон
Psarolepis romeri
Psarolepis romeri
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Лопатепері (Sarcopterygii)
Ряд: Onychodontiformes
Родина: Incertae sedis
Рід: Psarolepis
Yu, 1998
Види
  • P. romeri Yu, 1998 (type)
Посилання
Вікісховище: Psarolepis
Fossilworks: 218781

Psarolepis (psārolepis, від грец. ψαρός, строкатий і λεπίς, масштаб) — викопний рід лопатеперих риб, що жили близько 397 - 418 мільйонів років тому. Скам'янілості Psarolepis були знайдені головним чином на півдні Китаю і описані палеонтологом Xiaobo Yu в 1998.[1] У 2001, палеонтолог Джон А.Лонг відніс Psarolepis до Onychodontiformes.

Опис[ред. | ред. код]

Psarolepis мав парні, загнуті назад зуби. Голова складалася з декількох товстих шкіряних пластин з великими порами. Спинний плавець надавав цим рибам акулоподібної форми. Морда була горбата, ніздрі розміщувались вище очей над верхньою щелепою.

Відкриття[ред. | ред. код]

Розташування префектури (жовтий) Qujing в межах провінції Юннань Китай, де були виявлені скам'янілості Psarolepis

Залишки Psarolepis були зібрані в 1981 і 1984 палеонтологом Min Zhu з колегами і датував їх від раннього силуру до пізнього девону. Інші скам'янілості з пізнього силурійського періоду, були знайдені в В'єтнамі, але опис риби був зроблений на матеріалах з Китаю, тому що вони були краще збережені.

Історія і класифікація[ред. | ред. код]

Коли Psarolepis був описаний уперше в 1998, він був розміщений в групі лопатеперих риб, тому що Zhu і інші були не в змозі розмістити Psarolepis в кладограмі, не було відомо, чи це була найпримітивніша лопатепера риба або найпримітивніша костиста риба. Є деякі характеристики, що не мають костисті риби, як наприклад серединний плавець, розміщений ззаду голови, який відомий у акули і акантоди і грудний плавець з витягнутими виточками в стороні від поясу плечей, що відомо в деяких плакодерм і акантод. Пізніше, в 2001, Zhu і Schultze надав більше пілстав для теорії, що Psarolepis був ймовірно костистою рибою.[2]

Той же рік Лонг знову дослідив філогенетичну позицію риби і підкреслював декілька схожостей між Psarolepis і Onychodontiform. Окрім того, Лонг, посилаючись на нові скам'янілості зібраних в Західній Австралії , вказав, що Psarolepis і Onychodus є схожими на костисті риби, бо примітивніші, ніж інші групи лопатеперих риб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Benton, M. J. (2005): Vertebrate Palaeontology, page 65.
  2. Ahlberg, Per Erik, ред. (2001). с. 289—314. {{cite book}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]