Puentemys mushaisaensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Puentemys mushaisaensis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Бокошиї черепахи (Pleurodira)
Родина: Bothremydidae
Підродина: Bothremydinae
Рід: Puentemys
Вид: Puentemys mushaisaensis
Puentemys mushaisaensis
Cadena, 2012
Посилання
EOL: 42339164
Fossilworks: 243864

Puentemys mushaisaensis — єдиний вид вимерлих черепах роду Puentemys родини Bothremydidae. Свою назву (Puentemys mushaisaensis) вона отримала завдяки тому, що була знайдена в кар'єрі Ла-Пуенте у вугільній шахті Серрехон (Колумбія). Жила ж черепаха в палеоцені, близько 60 мільйонів років тому.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1,5—2 м. Була розміром з колесо кар'єрного самоскида. Головна особливість нової черепахи в тому, що її панцир має практично ідеально округлу форму. Череп Pueemys зберігся тільки у фрагментах. У результаті шматки частини задньої області нижньої щелепи не дають можливості дійти висновку щодо форми черепа. Товщина панцира була невелика. Карапакс з 11 парами щитків. Уздовж спини тягнувся гребінець. Пластрон мав квадратну форму. Пластрон дорівнювався карапаксу. Вони не закривали повністю шию. Хвіст досить довгий.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляла тропічну місцину, багато часу у воді. Живилась рибою, земноводними, великими безхребетними.

Нова гігантська мешканка Серрехона підтверджує теорію про те, що на початку палеоцену на території нинішньої Колумбії було тепло, а не холодно, як стверджують деякі учені. Якби температура була низькою, холоднокровні таких розмірів просто не змогли б вижити. Учені із США також сподіваються, що їх знахідка допоможе пояснити сучасну різноманітність видів тропічних черепах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jason J. Head, Jonathan I. Bloch, Alexander K. Hastings, Jason R. Bourque, Edwin A. Cadena, Fabiany A. Herrera, P. David Polly, Carlos A. Jaramillo: Giant Boid Snake from the Palaeocene Neotropics Reveals Hotter Past Equatorial Temperatures. In: Nature 475 (532), 2009