Puntius sahyadriensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбус магараджа
Самка
Самка
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Плямистий вусач (Puntius)
Вид: Барбус магараджа
Puntius sahyadriensis
(Silas, 1953)
Синоніми
Barbus sahyadriensis (Silas, 1953)
Посилання
Вікісховище: Puntius sahyadriensis
Віківиди: Puntius sahyadriensis
EOL: 225727
ITIS: 689846
МСОП: 172394
NCBI: 1001914

Puntius sahyadriensis — можлива назва українською Барбус магараджа або Парусний барбус — невелика субтропічна прісноводна риба роду пунтіус родини коропових. Вперше описана у 1953 році. Латинська назва походить від місцевої назви гір Західні Гати — Сах'ядрі. Утримується як акваріумна риба.


Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається в річках та струмках західної та центральної Індії, витоки яких знаходяться в Західних Гатах. Був виявлений у річках Вена, Кояна, Крішна, Шараваті, Тунга, Бхадра, Агханашіні, Бедті та Сіти[2]. Мешкає в місцях з густою прибережною рослинністю чи затінених пологом лісу, на ділянках з впалим на дно листям та гілками.

Опис риби[ред. | ред. код]

Має вуглуватої форми тіло, високо підняте в районі спинного плавця. Основний тон забарвлення — жовтуватий, мідний. Луска з чорною каймою, по тілу розкидані 4-6 відносно великих чорних плям, які зосереджені, в основному, вздовж бокової лінії. Спинний плавець піднятий вверх, ніби парус, причому у самців він більший ніж у самок. У самців горло та нижня половина тіла мають синюватий відблиск, райдужна оболонка та плавці, особливо у шлюбний період, пурпурового забарвлення. Черевні плавці у самців чорні з білою каймою. В цілому забарвлення самців яскравіше та інтенсивніше, ніж у самок. Довжина риби зазвичай не перевищує 7 см.

Утримування та розмноження в акваріумах[ред. | ред. код]

Барбус магараджа миролюбна та зграйна рибка. Утримувати її бажано групою з 5-10 особин.

Рибка всеїдна, підходить будь-який живий, рослинний чи комбіновний корм, а також сухі корми. Корм повинен бути різноманітним. Може об'їдати ніжні частини акваріумних рослин. Самки схильні до ожиріння.

Параметри води:

Статевої зрілості рибки досягають у 8 місяців. Тривалість життя в акваріумі — до 5 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ali, A. & Raghavan, R. 2013. Puntius sahyadriensis. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 29 October 2014.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. Процитовано 29 жовтня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]