ROOT

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ROOT
Тип Бібліотека для аналізу та візуалізації даних
Автор CERN
Розробник CERN
Перший випуск 1995[1]
Стабільний випуск 6.12/06 (9 лютого 2018; 6 років тому (2018-02-09)[2])
Версії 6.30.04 (31 січня 2024)[3]
Нестабільний випуск 6.13/02 (20 березня 2018; 6 років тому (2018-03-20)[2])
Платформа IA-32[4] і x86_64[4]
Операційна система Solaris, IBM AIX, Linux, Windows, OS X
Мова програмування C++
Ліцензія GPL, LGPL
Онлайн-документація root.cern/manual/
root.cern/doc/master/
Репозиторій github.com/root-project/root
Вебсайт root.cern.ch

ROOT — об'єктно-орієнтована програма та бібліотека, розроблена в ЦЕРНi (фр. CERN) для аналізу та візуалізації даних, котрі характерні для ядерної фізики, фізики елементарних частинок та релятивістської фізики високих енергій, однак зараз широко використовується в інших областях для аналізу та різноманітної обробки даних. Майже стандартно застосовується наприклад в обробці експериментальних даних в атомній та молекулярній фізиці, лазерній фізиці, а також в астрономії.

Історія[ред. | ред. код]

Впродовж багатьох років в ЦЕРНі було розроблено на фортрані дуже багато специфічних бібліотек для аналізу різноманітних даних з фізики високих енергій та елементарних частинок. Однак подальший розвиток, абстракція та узагальнення бібліотек зіткнулися з проблемою росту, оскільки тодішній стандарт фортрану та компілятори не дозволяли ефективно використовувати об'єктно-орієнтовану модель програмування. Також висловлювались сумніви, чи наявне програмне забезпечення дозволить ефективно аналізувати гігантський потік даних з детекторів LHC.

Розвиток ROOT бере свій початок від розробників Рене Брюн (René Brun) та Фонс Радемекерз (Fons Rademakers), котрі ініціювали цей проект в 1994 році (використовуючи мову C++) як заміну бібліотеки PAW[en], котра раніше також була створена в ЦЕРН. Розвиток PAW було припинено на користь ROOT у 2003 році. ROOT вийшов під ліцензією LGPL/GPL i забезпечує незалежний від платформи доступ до операційної системи і зокрема до графічної підсистеми комп'ютера за допомогою стандартних абстрактних інтерфейсів. Складовими абстрактної платформи є: графічний інтерфейс користувача та конструктор для нього, найрізноманітніші класи-контейнери, підтримка рефлексії (відображення), серіалізації об'єктів та персистентності.

Можливості[ред. | ред. код]

ROOT надає доступ до десятків різноманітних спеціалізованих пакетів у вигляді об'єктної моделі:

ROOT був вибраний внаслідок високої ефективності обчислень як основний інструмент для обробки даних експериментів на Великому адронному колайдері, котрих набігає у декілька десятків петабайт на рік. Включення інтерпретатора CINT зробило ROOT досить універсальною програмою і його можна використовувати зараз[коли?] в інтерактивному режимі чи в режимі виконання скриптів на C++, за аналогією з таким комерційним продуктом, як MATLAB. Критика ROOT полягає в досить високих вимогах до рівня знань C++ у початківців, а також різні не зовсім вдалі рішення, аспекти розробки та реалізації.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ROOT Data Analysis Framework User’s Guide. CERN. Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 29.08.2016.
  2. а б Releases. CERN. Архів оригіналу за 13 квітня 2020. Процитовано 23.05.2018.
  3. https://root.cern/doc/v630/release-notes.html#release-6.3004 — 2024.
  4. а б https://root.cern.ch/supported-platforms

Література[ред. | ред. код]

  • ROOT User's Guide: 6 Release Cycle = [Довідник користувача ROOT: 6-та серія випусків] : [англ.]. (У форматах html, pdf, EPUB.)

Посилання[ред. | ред. код]