RZA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RZA
англ. Robert F. Diggs
Зображення
RZA у 2018 році
RZA у 2018 році
Основна інформація
Повне ім'я Роберт Фіцджеральд Діггз
Дата народження 5 липня 1969(1969-07-05) (54 роки)
Місце народження Бруклін, Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, США
Роки активності 1984 – тепер. час[1]
Громадянство США США
Національність афроамериканці
Віросповідання Five-Percent Nationd[2]
Професії репер, музичний продюсер, актор, сценарист, режисер
Освіта Curtis High Schoold
Інструменти семплер, музична клавіатура
Мова англійська
Жанри хіп-хоп, хіп-хоп Східного узбережжя, хардкор-реп
Псевдоніми
  • Prince Rakeem
  • Bobby Steels
  • Ruler Zig-Zag-Zig Allah
  • Prince Delight
  • (The) Abbott
  • Bobby Digital
  • Bobby Dynamite
  • RZArector
  • Bobby Boulders
  • Bob the Builder
  • Bobby Wasabi
Колективи Wu-Tang Clan
Співпраця Wu-Tang Clan, Gravediggaz, Achozen, Banks & Steelz
Лейбли
Нагороди
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі
RZA на фестивалі The New Yorker 24 серпня 2005 року.

Ро́берт Фіцдже́ральд Діггз (англ. Robert Fitzgerald Diggs; нар. 5 липня 1969, Бруклін, Нью-Йорк, США), більш відомий під псевдонімом RZA (укр. Різза) — американський продюсер, репер, актор і фактичний лідер хіп-хоп гурту Wu-Tang Clan[3].

Він особливо відомий своїм музичним продакшном і стилем, який включає використання семплів соулу та рідкісних ударів, який виявився дуже впливовим. Журнал The Source включив його до списку 20 найбільших продюсерів за двадцятирічну історію журналу[4]. Vibe зарахував його до 8 найкращих продюсерів хіп-хопу всіх часів[5], а NME включив його до списку 50 найкращих продюсерів усіх часів[6].

Поряд з тим, що RZA продюсерував майже всі альбоми Wu-Tang клану, він також видав кілька альбомів соло і дружніх проектів. Два альбоми були видані під псевдонімом Bobby Digital. RZA є також автором музики до кількох фільмів.

Відомий різносторонньою співпрацею. Автор саундтреку до фільму «Пес-примара: Шлях самурая» де з'явився також в епізодичній ролі. Співкомпозитор саундтреку обидвох частин «Убити Білла». Записав спільний трек з SOAD — «Shame on a Nigga».

Біографія[ред. | ред. код]

Діггс народився 5 липня 1969 року в Браунсвіллі, Бруклін. Його назвали на честь братів Кеннеді Роберта та Джона Фіцджеральда, якими дуже захоплювалася його мати[7]. Діггз назвав своє ім’я «почесним», враховуючи спадщину Роберта та Джона. У Діггза є молодший брат Терренс Хемлін, більш відомий як репер 9th Prince, і старший брат на ім’я Мітчелл Діггз.

У віці від трьох до семи років Діггс проводив літо в Північній Кароліні зі своїм дядьком, який заохочував його читати та навчатися[8]. Роберт познайомився з хіп-хоп музикою у віці дев'яти років, а до одинадцяти вже брав участь у реп-батлі. У 1990 році він переїхав до Стейбенвілля, штат Огайо, щоб жити зі своєю матір'ю. Він проводив вихідні в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, де його батько керував міні-магазином у міському районі Хілл[9].

Діггз був причетний до дрібних злочинів і торгівлі наркотиками, і був звинувачений у замаху на вбивство, перебуваючи в Стейбенвіллі. Його виправдали за звинуваченням, давши йому те, що він назвав «другим шансом»[10].

Кар'єра[ред. | ред. код]

RZA є лідером реп-гурту Wu-Tang Clan та власник лейбла Razor Sharp Records. RZA, GZA та Ol' Dirty Bastard входили до групи Wu-Tang Clan з моменту її заснування. Після успіху дебютного альбому Enter the Wu-Tang (36 Chambers) RZA разом із Prince Paul, Frukwan та Poetic заснував свій перший сайд-проєктGravediggaz. У 1994 році Gravediggaz випустили альбом 6 Feet Deep, який став першою роботою в новому хіп-хоп жанрі - хороркорі. RZA продюсував треки таких відомих музикантів як Tricky, Cypress Hill, The Notorious B.I.G. та інших. Також RZA разом із Cappadonna та Method Man створили лінію одягу Wu-Wear.

RZA - учень шаоліньського ченця Ши Яньміна. Вивчав різні релігії - від ісламу та християнства до буддизму та східноазіатських релігій.

Його режисерським дебютом став фільм «Залізний кулак», у роботі над яким йому допомагав Квентін Тарантіно. «Чесно кажучи, раніше я про таке і мріяти не міг, - зізнається RZA - Якось мені зателефонував Квентін Тарантіно і запропонував мені попрацювати з ним над першою частиною «Убити Білла». Він хотів, щоб саундтрек його фільму звучав так само круто, як і всі мої альбоми. Тільки тоді я переконався в абсолютній геніальності цієї людини. Він просто енциклопедія кінематографа. Після цього я навчався у нього ще 6 років і здобув „вищу освіту“. Але і після випуску з цієї школи кінематографа я не пішов від свого вчителя, він залишився зі мною як хрещений батько фільму „Залізний кулак“.»

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Спільні альбоми[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. TODAY IN HIP HOP HISTORY: RZA RELEASES 'BOBBY DIGITAL IN STEREO' 17 YEARS AGO; THE FIVE PERSONAS OF RZA. The Source. 24 листопада 2015. Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 6 вересня 2019. 
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/RZA
  3. RZA Biography at Wu-Tang Corp. – The Official Site of the Wu-Tang Clan. Wutang-corp.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 серпня 2016. 
  4. The Rap Beat Creator: Make Your Own Beats!!!: The Source Magazine Picks 20 Greatest Producers [Архівовано 11 березня 2016 у Wayback Machine.]. Createrapbeats.blogspot.com (August 24, 2008). Retrieved on April 17, 2013.
  5. Dr. Dre Is VIBE's Greatest Producer Of All Time, Speaks On Win [Архівовано 5 листопада 2014 у Wayback Machine.]. Vibe (June 1, 2010). Retrieved on April 17, 2013.
  6. 50 of the Greatest Producers Ever. Nme.com. 14 березня 2012. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 26 березня 2015. 
  7. [1][недоступне посилання з 01.03.2012]
  8. RZA (2009). The Tao of Wu. New York: Riverhead Books. ISBN 978-1-59448-885-6. 
  9. Lolley, Sarah (July 13, 2001). "Pittsburgh's underground hip-hop scene has helped produce key players like RZA and Mel-Man [Архівовано 28 червня 2011 у Wayback Machine.]". Pittsburgh Post-Gazette. Retrieved on April 5, 2008.
  10. Webb, Rory D. (April 10, 2013). "Wu-Tang's RZA found his second chance in Steubenville [Архівовано 24 березня 2022 у Wayback Machine.]". Pittsburgh City Paper. Retrieved on April 12, 2013.