Rattus tunneyi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rattus tunneyi

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Надродина: Мишоподібні (Muroidea)
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Murinae
Рід: Пацюк (Rattus)
Вид: R. tunneyi
Rattus tunneyi
(Thomas, 1904)
Посилання
Вікісховище: Rattus tunneyi
Віківиди: Rattus tunneyi
EOL: 1179406
ITIS: 585558
МСОП: 19369
NCBI: 10121

Rattus tunneyi — один з видів гризунів роду пацюків (Rattus).

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид нерівномірно поширений у західній, північній та східній Австралії. Вид присутній на досить багатьох островах, зокрема в Західній Австралії. Живе на високих луках, очеретяних полях, та інших модифікованих середовищах проживання.

Морфологія[ред. | ред. код]

Гризуни середнього розміру, завдовжки 120—195 мм, хвіст — 80 — 150 мм, стопа — 25 — 35 мм, вух — 15 — 20 мм; вага до 210 г.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Голова широка і округла. Верхні частини коричневі, а нижні — світло-сірого або кремового забарвлення. Очі великі та опуклі. Вуха короткі та чіткі. Задня частина ніг білувата. Хвіст коротший за голову і тіло, рівномірно бурувато-рожевий і покритий 9-11 кільцями лусочок на сантиметр. Самки мають 5 пар сосків. Каріотип дорівнює 2n = 42 FN = 62-64.

Звички[ред. | ред. код]

Веде нічний спосіб життя. Вид утворює дрібні нори в пухких, піщаних ґрунтах. Самиці народжують до одинадцяти дитинчат після періоду вагітності від 21 до 22 днів.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Rattus rattus витісняє цей вид. Випас худоби може бути загрозою через витоптування дрібних нір. Дикі коти також можуть представляти загрозу. Вид присутній в багатьох охоронних територіях (наприклад, Національний парк Какаду).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Peter Menkhorst & Frank Knight, A Field Guide to the Mammals of Australia, Oxford University Press, USA, 2001, ISBN 9780195508703. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]