Red Stripe

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Red Stripe
Логотип
Логотип ТМ Red Stripe
Броварня Ямайка Desnoes & Geddes (Diageo)
Тип світлий лагер
Перша варка 1928
Вміст спирту, %об. 4,7 %
Варіанти тари пляшки і банки;
Рейтинги
RateBeer.com.............. 2.2/5 зірок[1]
BeerAdvocate.com...... C+ (непогане)[2]

Red Stripe (букв.: Червона стрічка) — пиво низового бродіння, що виготовляється у столиці Ямайки Кінгстоні компанією Desnoes & Geddes, яка контролюється британським пивоварним гігантом Diageo.

Історія[ред. | ред. код]

Пляшка Red Stripe

Компанію Desnoes & Geddes було засновано 1918 року у Кінгстоні двома місцевими бізнесменами Юджином Десносом та Томасом Геддесом, чиї прізвища й дали назву компанії. Основним видом діяльності новоствореного підприємства був випуск прохолоджувальних напоїв.

Уперше пиво під торговельною маркою Red Stripe було зварене 1928 року і являло собою ель, який виявився заміцним для місцевих пивних смаків, тому за десять років, у 1938, під цією ж назвою почало випускатися більш легке пиво низового бродіння (лагер).

Протягом довгого часу Red Stripe було пивом, розрахованим насамперед на місцевий ринок Ямайки. Перші спроби виходу на ринок США були зроблені у середині 1980-х і були здебільшого невдалими. Прорив цього бренду на міжнародні ринки відбувся на початку 1990-х на хвилі світової популярності ямайського иузичного стилю регі. Відтоді торговельна марка Red Stripe стала традиційним спонсором музичних подій, присвячених регі, а також іншому популярному стилю ямайської музики ска.

Комерційний успіх ямайського бренду привернув увагу потужних гравців світового пивного ринку і у 1993 році контрольний пакет акцій компанії Desnoes & Geddes придбала ірландська пивоварна корпорація Guinness Brewing Worldwide, яка згодом увійшла до складу активів Diageo — одного з найбільших виробників алкогольних напоїв у світі.

Наразі до основних ринків збуту пива Red Stripe, крім ямайського, відносяться ринки США та Великої Британії. Виробництво пива відбувається не лише броварнею Desnoes & Geddes, але й за кордоном. Зокрема розлив цього напою у банки було започатковано 2009 у Канаді, броварнею Moosehead, що виробляє його на основі ліцензійної угоди.

Різновиди[ред. | ред. код]

Крім безпосередньо пива Red Stripe, що має вміст алкоголю 4,7%, під цією торговельною маркою випускаються різновиди Red Stripe Light (полегшене, з вмістом алкоголю 3,6%) та Red Stripe Bold (міцніше, 6% алкоголю).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рейтинг Red Stripe. RateBeer.com. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 1 вересня 2010. (англ.)
  2. Рейтинг Red Stripe. BeerAdvocate.com. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 1 вересня 2010. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Tierney-Jones, Adrian, ред. (2010). 1001 Beers You Must Try Before You Die ((англ.)) . Octopus Books. с. стор. 473. ISBN 9781844036820. {{cite book}}: Недійсний |nopp=960 (довідка)